Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Luiziāna, ASV pavalsts

ASV pavalsts.

Vēsture. 1803.gadā franču koloniju Luiziānu no Napoleona I Bonaparta Francijas par 15 miljoniem toreizējo ASV dolāru (80 miljoni toreizējo Francijas franku) nopirka toreizējā ASV valdība. Papildus franči pārdeva ASV arī atsevišķas savas kolonijas mūsdienu Kanādā (šobrīd zemes, kas uz laiku tika iekļautas ASV, ir daļa no Kanādas Albertas un Saskačevānas provincēm. Vēsturē šis darījums, kurā ASV ieguva 23 % no mūsdienu teritorijas, ir ieguvis nosaukumu Luiziānas pirkums (Louisiana purchase).
1896.gada jūlijā Batonrūžas apkaimē Luiziānas pavalstī ASV uz zeme nokrita simiem beigtu dzeņu, strazdu, vārnu, mežapīļu u.c. putnu. Dažas no šo putnu sugām šai apkaimē nebija sastopamas.
Zinātnieks A.D.Baikovs, kurš ASV strādāja Apkārtējās vides un zvejniecības ministrijā, 1947.gada 23.oktobrī ieturēja brokastis kādā restorānā Marksvilā Luiziānā. Piepeši ārpusē izcēlās kņada un apkalpotāja paziņoja, ka no debesīm krītot zivis. Izgājis ārā, Baikovs apmulsis konstatēja, ka apmēram 300 m garā un 24 m platā joslā uz ielām un laukumiem bija izkaisītas aukstas, taču ne saldētas zivis: lieli jūras asari, mazas haizivis un sauleszivis, taču pārsvarā saldūdens siļķes. Kādam Marksvilas bankas ierēdnim un diviem tirgotājiem ceļā uz darbu zivis uzkrita tieši uz galvas.
Ap 500 strazdiem nokrituši beigti Luiziānā. Sākotnējie laboratoriskie izmeklējumi neizskaidroja putnu bojāeju.

Aplūkojamie objekti.
      Povertipointas komplekss.
3000 gadu sens indiāņu kulta komlekss.

Saites.
Amerikas Savienotās valstis.