Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lielais kanjons

Grand Canyon.

Viena no plašākajiām un dziļākajiām aizām pasaulē, to veido Kolorādas upe savā vidustecē lejpus Litlkolorādas ietekas. No 1979.gada iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā un izveidots Lielā kanjona dabas parks.

Atrašanās vieta. ASV, Arizonas un Kolorādas pavalstīs, Kolorādas plakankalnē, Kolorādas upes vidustecē lejpus Litlkolorādas ietekas. Ap kanjonu izvietots tāda paša nosaukuma valsts dabas parks kā arī havasupaju un hualapaju indiāņu rezervācija.

Raksturojums. Kolorādas upe šeit iegrauzusies Kolorādas kaļķakmens un smilšakmens veidotajā plakankalnē tā, ka augšmala ir 2200 m virs jūras līmeņa, bet upes līmenis ir 1200 m zemāk. Kanjons ir ap 446 km garš (320 km ASV teritorijā).
Platums -  8-25 km upes līmenī (citos avotos minēts 29 km platums).
Dziļums - 1200-1800 m, sasniedz pat 1830 m dziļumu.
Lielo kanjonu par Valsts dabas parku atzina 1919.gada 26.februārī pēc ASV Kongresa lēmuma.

Ģeoloģija. Aizas sienas veido granīts un nogulumieži, vietām tās ir vertikālas. Viena no nedaudzajām vietām pasaulē, kur ūdens straume nograuzusi ģeoloģiskos slāņus 1800 m dziļumā.

Daba. Tuksneši un pustuksneši, priežu meži.

Klimats. Tas sastāvno vairākām ekosistēmām. Apakšējais līmenis pietuvināts Arizonas tuksneša klimatam ar karstu un sausu vasaru. Augšējā mežainajā kanjona daļā ziemā izkrīt sniegs. Plakankalnē un kanjona dibenā kimats krasi atšķiras. Kad plakankalnē termometra stabiņš apstājas pie 15 grādu siltuma, tad aizas dibenā starp sakarsušajiem akmeņiem temperatūra var sasniegt pat 40 grādus.

Vēsture. Pasaules ufoloģiskajā literatūrā var atrast aprakstus par kaut kādu senu kultūru apbedījumiem alās Lielajā kanjonā. Nezinām gan, cik tādā informācijā ir taisnības, taču droši zināms, ka eiropieši pirmo reizi Lielo kanjonu sasniedza 1540.gadā spāņu konkistadora Franciska de Koronādo personā.
Kanjonā patika atpūsties un medīt ASV prezidentam Rūzveltam.
1908.gadā aiza saņēmusi valsts dabas pieminekļa statusu.
1919.gadā prezidents Vilsons parakstīja likumu par Lielā kanjona valsts dabas parka nodibināšanu 2694 km2.
XX gs. 40.un 50.gados daudzu kanjonu pārlidojošo pasažieru lidmašīnu ekipāžas darīja to tā, ka pasažieri varēja baudīt skaistos kanjona skatus. Taču 1956.gada 30.jūnijā virs Lielā kanjona sadūrās lidmašīna Lockheed Constellation (lidsabiedrība Trans World Airlines) un lidmašīna DC-7 (lidsabiedrība United Airlines). Gāja bojā 128 cilvēki. Šī aviokatastrofa bija pati lielākā civilo lidaparātu katastrofa pēc upuru skaita pasaulē līdz pat 1960.gadam. Pēc tās lidojumus virs kanjona noliedza. 

Tūristam. Tūristu vidū vispopulārākie ir nobrauciens pa kanjonu ar piepūšamajiem plostiem un gājiens lejā kanjonā ar mūļiem.
Jūlijs šeit ir pats karstākais mēnesis – ap 40 grādu pēc Celsija. No augšmalas itin labi ir redzams krāčains upes posms, bet pēc kartes sanāk, ka līdz tam kāpjamas 10 jūdzes. Viss ceļš kopā tika saukts par Bright Angel Trail, kopumā tas ir 22 jūdzes (35 km) garš, kura laikā pārvar 1200 m augstumu.
Pirmais posms ir kāpšana pa stāvu taku līdz zaļam pleķītim – Indian Garden, kur dabūjams dzeramais ūdens. Taka vispār ir pamatīgi izskalota, piemētāta ar baļķēniem un briesmīgi putekļaina. Daudzi kāpēji tur rīko nometni, lai otrā dienā dotos tālāk lejup uz otro līmeni, kas, savukārt, aiziet līdz Kolorādas upei. No augšas otrā līmeņa taka nav redzama. Te valda pilnīgs klusums un bezvējš. Apmēram 1,5 st. jākāpj. Tālāk jākāpj atpakaļ līdz Indian Garden 3 stundas. Pēc tam vēl augšup. Vienā dienā tas ir izdarāms, taču grūti.
Gadā to apmeklē ap 5 miljoni tūristu. Ieejas biļete – 25 dolāri. Iespējas pētīt kanjonu ir dažādas – vairāku dienu pārgājieni, braucieni ar laivām, lidojumi ar helikopteru, izjādes ar zirgiem, ekskursijas uz indiāņu rezervātiem. Publiskai apskatei tiek piedāvātas vair’’akas kanjona daļas – dienvidu, ziemeļu un rietumu – te uzbūvēts stikla pakavs 1200 m augstumā. Dienvidu un rietumu daļa atvērta apskatei visu cauru gadu, ziemeļu daļā sniega dēļ ir apgrūtināta piekļūšana un tā tūristiem ir slēgta apskatei no oktobra līdz maija vidum. Metereoloģiski vislabākais laiks Lielā kanjona apmeklējumam ir agrs pavasaris vai vēls rudens.
!!! ņemiet vērā, ka glābēju izsaukšana te maksā 3000 zaļo.
Helikopteris. Pastāv iespēja izlidot pa kanjonu ar helikopteri.

Gadā kanjons uzņem 4,1 miljonu tūristu.Salīdzinājumam - ap 2 miljoni tūristu 1974.gadā.

Debesupastaigas skatu platforma. 2007.gada martā atklāja platformu Skywalk: pakava formas celiņš ir 50 t smags, tas pārkaras 20 m pār klints malu un spēj noturēt vismaz 800 cilvēku ar vidējo svaru 80 kg katrs. Grīda ir 10 cm biezs stikls, aiza zem tās 1200 m dziļa. Vienlaikus te varēs uzturēties 120 cilvēki. Biļete maksā 26 zaļie un jāuzvelk vienreizējas čībiņas lai nesaskrāpētu stiklu.
Šis projekts ir vietējās indiāņu cilts un Lasvegasas nekustamo īpašumu uzņēmēja Deivida Džina kopdarbs, kas izmaksājis 30 miljonus dolāru. Līguma noteikumi konfidenciāli, indiāņiem tiks procenti no ieņēmumiem.
Citas izklaides iespējas: pa kanjonu ar helikopteru, braukšana ar plostiem, indiāņu muzeja apmeklēšana vai atpūta rančo (divvietīgas naktsmītnes cena ieskaitot 3 maltītes sākot no 179 USD).

Havasa ūdenskritums. Atrodas Lielajā kanjonā, pa to lejā gāžas Kolorādas upe. Kājām jāiet apmēram 20 km vienā virzienā, ieskaitotkāpienu lejā pašā kanjonā. Tos, kas nevēlas ietkājām, aizvizina ar helikopteru līdz havasupaju ciemam. Vietu ap ūdenskritumu dēvē par Ēdenes darzu. 30 m augstas zaļi apaugušas sienas, balti kaļķakmens baseini.

Zirgpakava loks. Horsesshoe bend. Kritums lejā līdz upei ir kādi 300 m. Te nav ierobežojumu katrs pats gādā par savu drošību.

www.grandcanyonskywalk.com

Saites.
Arizonas pavalsts.
Kolorādas pavalsts.
Ēģiptiešu apbedījumi Lielajā kanjonā.