Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Milerapa (1040.-1123.g.)

Milerapa bija/ir, pēc budistu uzskatiem, apgaismotais, kas sasniedzis Budas stāvokli, tāds, kuram vairs nav jāinkarnējas (jāatdzimst miesā). Tādu stāvokli nav sasniedzis neviens cits no dižajiem Tibetas budisma - lamaisma virzienu pamatlicējiem un Skolotājiem.

Dzīvesgājums. Milerapas garīgā darbība kalpojusi cilvēcei. Viņš sacerējis arī tūkstošiem dziesmu. Dzīvojis (1040.-1123.g.) alā, kā daudzi toreizējie budisma skolnieki un Skolotāji, jo visaptverošais klosteru laiks vēl nebija pienācis. Daudzās zemēs mūsdienās ir tūkstošiem cilvēku, arī Rietumos, kas sevi uzskata par Milerapa skolniekiem.

Aplūkojamie objekti.
Milerapas ala. Otrā lielākā svētvieta Tibetā pēc kailaša kalna. Pirmās šaubas par jautājumu: ,,Kurp ejam?’’ radās kāpjot pa, teiksim, nepārliecinošajām trepēm. Tad seko būvlaukums. Pēc tam jābalansē pa nesen ielietiem ēkas betona pamatiem. Beigās nonākam pie, manuprāt, kanalizācijas sūkņu stacijas, pie kuras samesti un maisos sakrauti atkritumi. Kultūršoks totāls! Šī esot Milerapa ala!!?? Iekļūt? Nevar. Caur drazām jāpielien pie maziņa aizrestota lodziņa. Tumsā saredzēt neko nevar. Vienīgi mēģināt nofotografēt. Uzspurdz spontāni smiekli. Ne jau par svētvietu, bet tādu budistu ,,cieņu’’ pret to. Otra (!!!) nozīmīgākā svētvieta.

Saites.
Tibeta.