Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Meteoras klosteri

Meteora - "planējoši gaisā" (grieķu val.).
Gigantiskas monolītu klintis ar klosteriem to virsotnēs Ziemeļgrieķijā.

Atrašanās vieta. Ziemeļgrieķijas centrālā daļa, Tesālija uz ZR no Trikalas pilsētas, apmēram 600 m vjl.

Apraksts. Pārsteidzošu formu klintis Pinda kalnos Tesālijas līdzenuma rieteņu malā atgādina neieņemamus cietokšņu torņus. Klintis veidojušās pirms 60  miljoniem gadu laikā, kad visa ieleja bija jūras dibens. Meteoras klintis, lai gan izskatās monolītas, īstenībā sastāv no vairākām lielām atlūzām, kuras nopulējis ūdens un salīmējis dabisks cementējošs materiāls. Kopumā šais kalnos zināmas 24 atsevišķi stāvošas klintis augstumā līdz 550 m, laikam  uz katras arī tika uzbūvēts pa klosterim.

Vēsture. Sākot ar IX gs. mūki vientuļnieki izvēlējās dažas no klintīm askētiskai dzīvošanai. Citur literatūrā min agrāku laiku - V-VI gs.
X gs. kāds varnava iekārtoja šeit Svētā Gara skitu.
1020.gadā Krētas mūks Androniks uzcēla Pārvērtību skitu, 1160.uzbūvēja Stagi jeb Dupiani skitu. Tieši pēdējais arī aizsāka mūku kopienas Meteorā. Sākumā Stagos mitinājās 14 mūku kopiena. Tie noteica mūku dzīves noteikumus tādus, kādus Meteorā ievēro vēl šobaltdien.
1356.-1372.gados Platās klints virsotnē Koinovitss uzcēla Lielo Meteoras klosteri. Būve tika uzskatīta par pilnīgi drošu un neieņemamu - nokļūt augšā varēja tikai pa garām kāpnēm, ko mūki novāca jebkuru briesmu gadījumā.
1458.gadā vienas no pašām skaistākajām klints virsotnē tika uzbūvēts Sv.Trīsvienības klosteris.
1517.gadā mūki Nektārijs un Teofāns uzbūvēja Varlāma klosteri - nosauca par godu kādam mūkam, kas uzcēla šeit mitekli vēl XIV gs.
Kopumā Meteorā uzcēla 24 klosterus - tik cik atsevišķi stāvošas klintis te bija.

Mūsdienās Meteorā ir vairāki klosteri no 24 uzceltajiem darbojas tikai 6. Lielākais no darbīgajiem ir Sv.Stefana klosteris - mūsdienās pārtapis par sieviešu klosteri.
Patlaban klosteros ir liels tūristu pieplūdums. Dažās no klintīm kāpienam klintī izcirsti pakāpieni, tomēr uzkāpšana ir visai bīstama. Patiesi, tā ir visai nervus kutinoša. Apdzīvoti tiek tikai 5 klosteri, kas arvien vairāk sāk līdzināties muzejiem.

Saites.
Grieķu pareizticīgā baznīca.
Grieķija.