Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Marina

Kortesa mīļākā un palīdze acteku pakļaušanas procesā.

Spāņu hronisti nenosauc viņas īsto vārdu, bet mutvārdu nostāstos viņa parasti tiek dēvēta kā Malincīna vai Malinalli (nauatlu valodā - "zāle," "smilga," kas nozīmē tās piedzimšanas dienu). Spāņi to izrunāja pa savam - Malinče (Malinche). Pēc kristīšanas ieguva vārdu doņja Marina.

Radniecība. Uzskata, ka Marina bijusi kasika meita, kas valdījis šodienas Verakrusas rajonā.

Dzīvesgājums. Par sievietes dzīvi saglabājies maz ziņu. Nav zināms viņas dzimšanas un nāves brīdis.
Uzskata, ka Marina bijusi kasika meita, kas valdījis šodienas Verakrusas rajonā. Marina agri zaudejusi tēvu, māte un tas jaunais vīrs meiteni pārdevuši vergu tirgotājiem. 20 meiteņu pulkā kā labas zīmes dāvana viņa nonāca pie Kortesa.
Palīdzēja Kortesam kā tulce, jo prata nauatlu un maiju valodas. Viņa bija neaizvietojama  sarunās ar vietējiem iedzīvotājiem, kasikiem un Montesumu II.
Pēc Tenočtitlānas bojāejas Marina prasīja atļauju Kortesam laulaties ar idalgo Huanu Ksaramiljo de Salvatjēru (Juan Xaramillo de Salvatierra), ko mīlēja. Šis konkistadors personiski bija sagūstījis pēdējo acteku ķēniņu Kvautemoku. Kortess laulībām piekrita.

Dzemdēja Kortesam dēlu Martinu - pirmo jauktas laulības bērnu - metisu (mestizo), kādu tagad ir vairums Meksikā. Pēc šīm dzemdībam Marinu iesauca par jauktas rases Mati (La Madre de Mestizaje). 1530.gadā Spānijas karalis uzlika Kortesam par pienākumu apprecēt spānieti. Arī tai no Kortesa piedzima dēls – Martins. Pēc 20 gadiem spāņu Martins sacēla indiāņu dumpi, kas prasīja neatkarību no impērijas. Sacelšanās tika nežēlīgi apspiesta, taču spāņu Martinam izdevās paslēpties. Lai izglābtu pusbrāli no izrēķināšanās, Martins – kreols (metiss?) uzdevās par viņu un padevās varas iestādēm. Malinčes dēlam nocirta galvu, bet spāņu Martins izdzīvoja.

Pēc tam, kad Meksika ieguva neatkarību, attieksme pret Marinu kļuva divdomīga, to pat mēdza saukt par Nodevēju - La Traidora.

Nospiedums civilizācijā. Voladora rituālā deja (rito de los voladores), kas sākotnēji tika uzlūkota kā mītisku ērgļu deja, grūti pieejamā kalnu rajonā La Sierra Norte de Puebla  dēvē par Malinči. 
Malinchista - ar tādu apzīmējumu Meksikā saprot katru, kas nodod dzimteni.

Aplūkojamie objekti.
Malinčes māja. Kortess Mehikā 200 m no savējās mājas uzcēla māju Marinai. Tās savienoja apakšzemes tunelis, ko atklāja tikai vēlākie mājas saimnieki.