Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Merodahs-Baladans (~721.g.pmē.)

Asīriešu nozīmēts Bābeles pārvaldnieks, kas vēlāk pasludināja sevi kā neatkarīgu ķēniņu.

Dzīvesgājums. Ar laiku asīriešu valsts pakļāva ietekmi zaudējušo Bābeli un nozīmēja tajā savus ķēniņus, būtībā pārvaldniekus. Asīriešu ieliktais ķēniņš-vietvaldis 721.g.pmē. atjaunoja Marduka kultu un pasludināja neatkarību no Asīrijas. Tas noveda pie gandrīz 30 gadu kara ar asīriešiem, kas norisinājās ar mainīgām sekmēm. Tikai 689.g.pmē. asīrieši atkal pārņēma kontroli pār Babilonu.

Lielākās Asīrijas grūtibas bija cīņā ar Babiloniju, kas saņēma arī Elamas atbalstu. To mēr arī šai karā Sargons II uzvarēja, izmantojot citu Babilonijas pilsētu un priesteru kārtas neapmierinātību ar Merodah-Baladana (neilgi pirms tam bija sagrābis Bābeli). 

Kari ar Bābeli. Dienvidos ķēniņš Merodah-Baladans (kāda Piejūras valsts ķēniņš Persijas līča krastā) izrādīja padevību asīriešu iekarotājiem.
729.g.pmē. Tiglatpalasārs III ieņēma Bābeli, un pēc tam pievienoja Asīrijai visu Babiloniju. 
Taču 721.g.pmē. Bābeles ķēniņš Merodah-Baladans atjaunoja Marduka kultu un pasludināja neatkarību no Asīrijas. Tas noveda pie plaša mēroga sacelšanās un gandrīz 30 gadu kara, kurš norisēja ar mainīgām sekmēm. Tikai 689.gadā asīrieši atjaunoja kontroli pār Babilonu. Kā galēju līdzekli asīrieši veica sagūstītā Marduka pārvešanu uz savu galvaspilsētu. Taču pretošanās senajā Šumeras un Akādas zemē asīriešiem turpinājās, līdz babiloņu ķēniņš Nabopalasārs atkal pasludināja neatkarību, pēc kā jau babiloņi pārņēma militāro iniciatīvu apkārtnē.

Saites.
Bābilonijas ķēniņi.