Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ziemeļmaķedonija

Līdz 2018.gadam bija pazīstama ar nosaukumu "Maķedonija," ko mainīja sakarā ar Grieķijas protestiem pret "Ziemeļmaķedoniju."
Valsts mūsdienu Balkānu pussalas ZR.

Galvaspilsēta - Skopje.

Vēsture. 
Krāsu revolūcija (2016.g.).
Protestu dalībnieki varas iestādes apmētāja ar lodītēm, kas pildītas ar dažādu krāsu.

Aplūkojamie objekti.
Ohridas ezers. Gleznains ezers Maķedonijas DR, Maķedonijas kalnu ielokā - lielākais un dziļākais Balkānos. Daļa no tā atrodas Albānijas teritorijā. To dēvē par "Balkānu Jeruzālemi," jo ap to ir 365 baznīcas, daudzas gan pussabrukušas. Tajās atrodami skaisti skati uz ezeru, 1000 gadu vecas freskas. Ezers un Ohridas pilsēta pie tā iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.
Ezers ir viens no vecākajiem un dziļākajiem Eiropā, radies pirms miljoniem gadu vulkāna izvirduma rezultātā. Daudzas zivju sugas sastopamas tikai te, piemēram, Ohridas forele.

Sv.Jāņa Kaneo baznīca. Bizantiešu baznīca, Ohridas ezera krastā. Celta pirms 600-700 gadiem. Bieži ir uz Ohridas pastkartēm. 

Ohridas vecpilsēta. Vienā no lielākajiem laukumiem ir Sv.Sofijas baznīca, viens no nozīmīgājajiem Maķedonijas kultūrvēstures pieminekļiem. Celta IX-X gs. Bulgārijas impērijas laikā, 1000 gadu vecas bizantiešu freskas. Katedrāles fragments attēlots uz 1000 denāru banknotes. Daudzās freskās cilvēkiem izskrāpētas acis - to esot paveikušu osmaņu turki, kuriem bijis kauns, ka kāds noskatās viņu posta darbos.
Ohridas un Strūgas pilsētas pr pasaules dzejnieku saieta vietas, kā arī UNESCO sarakstā.

Samuila cietoksnis. Arī pie Ohridas ezera. Pirmie nocietinājumi te radās jau IV gs.pmē. Viduslaikos te atradās pirmās Bulgārijas impērijas galvaspilsēta, kur valdīja ķēniņš Samuils.

Grieķu amfiteātris. Pa ceļam uz Samuila cietoksni. 2000 gadu vecs. Labi saglabājies, jo izrakts tikai XX gs. 80.gados.

Sv.Pantelemona klosteris. Šeit atrodas Ohridas galvenā svētā Ohridas Klementa kaps. Šī vieta bijusi pirmā slāvu alfabēta skola, kas osmaņu kundzības laikā tikusi pārvietota uz mošeju.

Muzejs Kaulu līcī. Ohridas ezera līcī iekārtots muzejs, kas ir ap 3000 gadu veca pāļu ciemata kopija. 

Sv.Nauma klosteris. Celts X gs., atrodas Ohridas ezerā. Te apglabāts Sv.Naums, baznīcā mēģinot saklausīt viņa sirdspukstus. Te ir īsti mūki, dzīvo arī pāvi. Ir labs restorāns un skaists skats uz ezeru. Blakus dzidri ūdens avoti. 

Matkas kanjons. Skopjes tuvumā. Tā stāvās sienas spoguļojas ezera zaļajā ūdenī.
Vrelo alas.
Sv.Andreja baznīciņa.
Mavrovo Nacionālais parks.
Sv.Jovana Bigorrska klosteris.
Ohridas ezera krastā.
Galicica Nacionālais parks. Pie Prespas ezera ar panorāmas skatu uz Ohridas ezeru un kalniem Grieķijas, Albānijas un Maķedonijas virzienā.

Bitola. Agrākais nosaukums - Monastīra. Pilsēta valsts dienvidos. Sv.Dimitra katedrāle (XIV gs.), Ajdargazi (XV gs.) un Evi (XVII gs.) mošejas, segtais tirgus (XVII gs.).
Hērakleja. Sengrieķu pilsēta pie Bitolas.

Saites.
Maķedonieši.