Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Medūzas, dzīvnieki

Medusa - grieķu val.

Brīvi peldoši zarndobumaiņi, pa lielākai daļai jūras dzīvnieki ar recekļveidīgu ķermeni, kas atgādina zvanu vai lietussargu.

Vēsture. Bija sastopamas jau pterozoja beigās (1000-600 mijonu gadu atpakaļ).

Metaģenēzē medūzas rada polipus.

Medūzas barības ķēdēs. Medūzas nav uzturvielām bagātākais radījums – lielāko daļu to ķermeņa veido mazkaloriju želeja. Kalorijām bagātākas ir tikai atsevišķas medūzas daļas, piemēram, vēders. Šī iemesla dēļ jūras biologi ilgi uzskatīja, ka medūzām okeāna barības ķēdē nespēlē īpaši ievērojamu lomu. Tomēr laika gaitā zinātnieki atklāja aizvien vairāk un vairāk ūdens plēsējus, kuru ēdienkartē medūzām ir pārsteidzoši liela nozīme. Starp šiem plēsējiem ir tādi okeānu iemītnieki kā vampīrkalmāri, tunči u.c. dzīvnieki. Tagad šim sarakstam zinātnieki pievienojuši arī septiņroku astoņkājus.

Fizālijas. Physalia utriculus. Dēvē aī par Portugāļu kuģīti. Indīgas, sadzeļ cilvēkus. Tai uz muguras ir izaugums, kas atgādina buru - spēj ātri pārvietoties vējā. Patiesībā tā ir polipoīdu un medūzu kolonijas. Var sadzelt gan ūdenī, gan pludmales smiltīs. Dzēliens gan ir ļoti sāpīgs, tomēr nerada draudus dzīvībai.

Medūzas bionikā. Modelējot medūzu ļoti jūtīgo reaģētspēju uz infraskaņas svārstībām pirms vētras, izstrādāta automātiska iekārta, kas 12-15 stundas pirms vētras signalizē par tās tuvošanos.

Aplūkojamie objekti.
      Medūzu ezers. Kakabana sala, Deravana arhipelāgs, Indonēzija. Te, līdzīgi kā Palau (Mikronēzija) ceļotāji var peldēt starp nekaitīgiem medūzu bariem, kuru skaits mērāms miljonos.

Saites.
Zarndobumaiņi.