Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mitohondriju DNS

Mitohondrijiem ir sava DNS, kas bērniem tiek nodota tikai pa mātes līniju, tātad to bērns manto tikai no mātes. Pateicoties mitohondrijiem, iespējams izsekot cilvēka gaitām līdzi 200 000 gadu senā pagātnē, jo tos mēs saņemam no mātes - no paaudzes paaudzē tos nogādā olšūnas. Katrā šādā mitohondrijā ir DNS molekulas, ar kurām notikušas noteiktas pārmaiņas, kas mūs katru padara unikālu.
Pētot mitohondriju DNS mutācijas, zinātnieki nonākuši pie teorijas par pirmējo Ievu un tās 7 meitām.

Ja cilvēka šūnas kodola DNS ietilpst aptuveni 23 000 kodējoši gēni, tad mitohondrijiem tie ir 37 no kuriem tikai 13 tiek izmantoti enerģijas ieguves nodrošināšanai nepieciešamo proteīnu sintēzei.

Mitohondriju DNS mutācijas ir viens no biežāk sastopamajiem ģenētisko slimību iemesliem. Diemžēl, nelielais mitohondriju gēnu skaits, apvienojumā ar vāju DNS bojājumu novēršanas mehānismu šo organoīdu genomā salīdzinoši bieži izraisa nelabvēlīgas mutācijas.

Linn Margulis jau 1970.g. izdotajā grāmatā rakstīja, ka mūsdienu šūnu sastāvdaļas – mitohondriji un plastīdas nav pašas šūnas elemeti, bet ir kādreiz anektētas baktērijas - kā piecpadsmit Padomju Republikas. Viņām ir savs personīgais DNS, kurš ar cilvēka DNS, vairošanās procesā, nejaucas (Tāpēc pēc mitohondriju DNS var izsekot cilvēka ciltskoku)

Raksti.
Cilvēka olšūnai transplantēta mitohondriālā DNS.

Saites.
Mitohondriji.
Dezoribonukleīnskābe.