Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Maksvels, Džeimss Klārks (1831.-1879.g.)

James Clark Maxwell.
Skotu matemātiķis.

Klasiskā elektrības teorija ieguva pilnību 70.gados - Dž.K.Maksvels (Anglija) izstrādāja elektromagnētiskā lauka teoriju, no kuras 1865.gadā izrietēja secinājums, ka eksistē brīvi, ar lādiņiem nesaistīti elektromagnētiskie viļņi, kas izplatās ar gaismas ātrumu. 1888.gadā šos viļņus eksperimentāli atklāja vācu fiziķis H.Hercs.

Modernās tehnoloģijas, kuras izmantojam vēl šobaltdien, lielā mērā ir radušās pateicoties Džeimsam Klārkam Maksvelam un viņa izpratnei par Visuma pamatprincipiem. Viņš pirmais formulēja elektromagnētiskā lauka teoriju, kas faktiski bija pamatā elektrībai un elektronikai, tai skaitā radio, televīzijai un citām komunikācijām. Tā lielā mērā sekmēja arī moderno zinātnes un industriālo revolūciju.

Starp citu, viņš arī bija pirmais, kas attīstīja krāsaino fotogrāfiju. Interesanti, ka uz slavenā fiziķa Alberta Einšteina rakstāmgalda, līdzās Maikla Faradeja un Īzaka Ņūtona fotogrāfijām bija ierāmēts arī Maksvela portrets, jo bez Maksvela atklājuma nebūtu arī Einšteina atklājumu.

Dž.K.Maksvela teorijas pareizību apstiprināja H.Herca (Vācija) eksperimenti 1886.-1889.gados.