Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mēnessērdzība

Somnambulisms - no lat. somnus ("miegs" - latīņu val.) + ambulare ("staigāt" - latīņu val.).

Īpatnēji apziņas traucējumi, kuriem raksturīga automātiska darbība miegā. Slimnieks, atrazdamies aptumšotas apziņas stāvoklī, naktī pieceļas, izdara pierastas automātiskas darbības (apģērbjas, kārto lietas, staigā) un, rītā pamodies, par notikušo neko neatceras. Mēnessērdzīgie staigā ar atvērtām, taču blāvām, it kā neredzošām acīm. Ar mēnessērdzību lielākoties sirgst bērni, pēc dažu speciālistu aprēķiniem no 3% līdz pat 17% bērnu, gadījumu skaitam kulminējot 10-12 gadu vecumā, piedzīvo vairāk vai mazāk izteiktas mēnessērdzības izpausmes. Paejot pubertātes vecumam gandrīz visiem bērniem mēnessērdzība pāriet pati no sevis.

Pieaugušo vidū ir apmēram 1% mēnessērdzīgo un parasti, lai gan ne vienmēr, tie ir epileptiķi, histēriķi, cilvēki, kas guvuši galvas traumas un cietuši smagus psihiskus pārdzīvojumus. Ja mēnessērdzīgie bērni parasti neizpaužas ar kādām neordinārām darbībām, tad pieaugušie var pārsteigt piederīgos, kaimiņus vai garāmgājējus gatavojot ēst, pārkārtojot mēbeles, urinējot neparastās vietās, utml. Ir zināmi gadījumi, kad mēnessērdzīgie stājušies seksuālās attiecībās ar svešiniekiem un pat izdarījuši slepkavību.

Interesants šķiet pieļāvums, ka ar mēnessērdzību varētu skaidrot daļu no tādām neizskaidrotām parādībām, kā tikšanās ar citplanētiešiem (agrākos laikos - dēmoniem vai eņģeļiem), liecības par citplanētiešu izdarīto nolaupīšanu, poltergeista nodarījumus, u.c.

Raksti.
Mēnessērdzīgu pusmūža sievieti atrod 15 kilometu attālumā no mājas.