Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mākslīgās zvaigznes projekts

Projekts uzsākts 1997.gadā un pašlaik izmaksājis 3,5 miljardus ASV dolāru. Oficiāli tas paredzēts ASV kodolarsenāla uzturēšanai.
Lielākajā lāzeru laboratorijā Kalifornijas pavalsts Livermorā norisinās pēdējie priekšdarbi miljardu latu vērtā eksperimentā. Enerģiju cer radīt ar kodolsintēzi, līdzīgi kā tas notiek zvaigznēs. Pētnieki gatavojas ar lāzeriem radīt vairāk kā 100 miljonus grādu augstu temperatūru un miljardiem atosfēru lielu spiedienu, lai nelielā degvielas lodītē notiktu kodolsintēze un izdalītos desmit reizes varāk enerģijas, nekā paterēts eksplozijas radīšanā.
Teorētiskie aprēķini rāda, ka pasaules jaudīgākais lāzeris spēs saražot 500 teravatu enerģiju nepilnas sekundes laikā.
Livrmores zinātnieki izmantos jaudīgu infrasarkano lāzeru. Tas tiks laists cauri neskaitāmām lēcām un spoguļiem, lai paielinātu jaudu līdzvairākiem simtiem miljardu vatu. Tad lāzers tiks sadalīts 192 atsevišķos staros, kurus zinātnieki grasās sakrustot sprādziendrošā kamerā novietotā degvielas lodītē. Tā tiks saspiesta līdz lodītes ārējā čaula eksplodēs, bet iekšpusē notiks tikpat spēcīga pretrakcija, izraisot kodolsintēzi. Ja viss noritēs pēc plāna, tad zinātrnieki cer līdz 2030.gadam radīt pirmo eksperimntālo kodolsintēzes spēkstaciju.
Lai īstenotu kodolsintēzi – atomu kodolu sapludināšanu, izveidojot jaunu, smagāku kodolu. Tās rezultātā izdalās milzīga enerģija.
Nupat zinātnieki beiguši izstrādāt pasaulē jaudīgāko lāzeri, kuru gatavojas palaist vasarā. Veiksmes gadījumā kodolu sintēzes un šķelšanās spēkstacija varētu sākt darboties 2020.gadā.