Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Navahi

Pašnosaukums - dene.

Navahu rezervāti atrodas Arizonas, Ņūmeksikas un Jūtas pavalstī, un Amerikas Savienotajās valstīs šobrīd dzīvo aptuveni 300 tūkstoši navahu cilts indiāņu. Navahim ir lielākā indiāņu rezervācija ASV (no 326 indiāņu rezervācijām).

Vēsture. Laikā no 1944.-1986.gadam amerikāņu kalnrūpniecības uzņēmumi aktīvi izstrādāja urāna atradnes navahu zemēs. Urāna ieguvei bija stratēģiska nozīme jo pasaulē bija attīstījusies bruņošanās sacensība. Kad ASV Enerģētikas ministrija bija veikusi pietiekamus radioaktīvā urāna uzkrājumus, kalnrūpnieki no šejienes aizgāja, pametot vairāk kā 500 šahtu. Daļu pamestās radioaktīvās tehnikas un urāna rūdas vienkārši apbēra ar zemi. Tā navahu zemes kļuva par lielāko amerikāņu radioaktīvo atkritumu glabātuvi. Kopš tiem laikiem simtiem navahu gājuši bojā no radioaktivitātes izsauktām slimībām - plaušu vēža, aknu un nieru slimībām. Dažas no vēža formām navahu zemēs sastopamas daudz biežāk nekā vidēji ASV. Navahi dzeršanai lieto ūdeni, kurā radioaktīvo vielu piesārņojums 5 reizes pārsniedz normu, radies pat medicīnisks termins - "navahu neiropātija."
2007.gadā ASV Apkārtējās vides aizsardzības aģentūra sāka pamesto raktuvju attīrīšanas darbus, taču tie notiek tikai 46 šahtās no 521.
Mūsdienu navahu indiāņi lielākoties nodarbojas ar lopkopību un pieder pie dažādiem kristiešu baznīcas novirzieniem. Šī cilts ir viena no aktīvākajām cīņā pret rasu diskrimināciju ASV un par indiāņu dzīves uzlabošanu.

Navahu brieža kults.
No brieža ādas gatavoja Jubičaja rituālo kostīmu. Tādu briedi vajadzēja nogalēt neizlejot ne pili asiņu.
Svētos smilšu zīmējumus varēja izklāt tikai uz brieža ādas.
Reliģiskos svētku grabuļus darināja tikai no brieža nagiem.
Briežu ragi tika uzlūkoti kā dzīvības avots.

Jubičajs. To godā kā „visu dievu vectēvu,” kas pārcietis Lielos plūdus uz salas Rietumu jūrā, kur radušies pirmais vīrietis un pirmā sieviete. 
No brieža ādas gatavoja Jubičaja rituālo kostīmu. Tādu briedi vajadzēja nogalēt neizlejot ne pili asiņu. Jubičaju spēlēja aktieris ar baltu masku un tas stāstīja pasaules radīšanas stāstu. 

Zīmējumi smiltīs.

Šodien navahiem ir pati platības ziņā lielākā rezervācija ASV (no 326).

Saites.
Ziemeļamerikas indiāņi.