Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Navahu Plūdu stāsts

ASV DR dzīvojošie navahu indiāņi Jubičaju godā kā „visu dievu vectēvu,” kas pārcietis Lielos plūdus uz salas Rietumu jūrā, kur radušies pirmais vīrietis un pirmā sieviete.

Sen sen pirms Lielajiem plūdiem nezināmie "svētie ļaudis" esot dalījušies gara spēkā ar Vēja Tautu, kura šīs zināšanas nodevusi navahiem. Leģendā tiek stāstīts par jūras dievu Te-o-sol-hi, kas licis okeāna viļņiem celties, lai pievārētu kādu koijotu, kas nolaupījis tā meitu. Ļaudis bijuši spiesti bēgt un glābties no plūdiem Amerikā. Kad tie atrada koijotu un nodeva to jūras dievam, ūdeņi atkāpās. Šo notikumu laikam attēlo kāds no „sausajiem zīmējumiem.”

Navahu indiāņiem ir nostāsts par dievu, kurš kāda ielejā nolaidies no debesīm uguns stabā. Tas iznīcinājis visu, kas bija tuvumā. Tagad tajā vieta ir milzīgs meteorīta krāteris, kura dziļums pārsniedz 100 metrus, bet diametrs 2 kilometrus.

Navahu indiāņi uzskata, ka pirms mūsu pasaules eksistējusi cita, kurā visi vīrieši, sievietes un dzīvnieki pastāvīgi savā starpā naidojušies. Radītāja dēls Begočidi - saules Zelta bērns - cilvēkus brīdinājis: "Ja nepārtrauksiet karot, jūs noslīksiet šausmīgos plūdos, kas iznīcinās šo pasauli." Taču naids turpinājās, un reiz kadas kaujas karstuma cilveki sadzirdēja sprādziena skaņas, kas nāca no visām pusēm. Pēkšņi no austreņiem atnāca spēcīga vētra ar melnām smiltīm un kvēpiem. Ļoti drīz no rieteņiem saka pūst stiprs vējš ar dzeltenām smiltīm. Pēc kada laika no ziemeļiem ieradās viesulis ar ledus adatam un kaut ko žilbinošu, baltam sniegam līdzīgu. Pēc tam pār Zemi saka līt lietus. Ūdens cēlās arvien augstak un augstak. Cilveki bezpalīdzīgi cīnijas ar viļņiem, līdz noslīka. Tikai daži dzīvnieki un cilveki spēja uzrapties uz milzīgas niedres kāta, kas peldēja līdzās. Pagāja neilgs laiks, un gandrīz visu dzīvo pārklāja ūdens.

Saites.
Pasaules Plūdu stāsti.