Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Novecošana

Procesa izpratnei nepieciešams vispirms noskaidrot, kādi tieši bioķīmiskie procesi to izraisa. Viens no pēdējā laikā bieži apspriestiem faktoriem ir hromosomu nekodējošo galu - telomēru - saīsināšanās šūnu dalīšanās reizēs. Kad telomēru resurss izmantots, šūna iet bojā. Tomēr daļa somatisko šūnu pēc piedzimšanas vispār vairāk nedalās līdz organisma mūža beigām, ne visās dzīvnieku šūnās, kas dalās telomēras saīsinās vienādi (dažāds dalīšanās ātrums), un ne vienmēr to garums tieši saistāms ar novecošanās pazīmēm. Izņemot, iespējams, ģenētiski patoloģiskus gadījumus, kad atsevišķu īpatņu telomēras ir ievērojami īsākas nekā lielākajai populācijas daļai, ar to saīsināšanos vien vecuma iestāšanos, šķiet, tomēr nevarēs izskaidrot.

Citu versiju par novecošanās biomolekulāro iemeslu žurnāla "Cell" 2013.g. decembra numurā publicētā rakstā sniedz Hārvardas Medicīnas skolas (ASV) un Sidnejas Jaundienvidvelsas universitātes (Austrālija) Nacionālā novecošanās institūta zinātnieki. Viņi atklājuši un eksperimentāli pierādījuši, ka novecošanās procesi ir saistīti ar šūnas kodola un mitohondriju savstarpējo saziņu. Tiklīdz to saziņa pasliktinās, novecošanās paātrinās. Dodot pelēm noteiktu proteīnu, ko dabīgā veidā sintezē cilvēka šūnas, zinātniekiem izdevās vecākām pelēm atjaunot kodola-mitohondriju saziņas tīklu. Pēc tam izpētot šo peļu audu paraugus, izrādījās, ka to bioloģiskie parametri atbilst daudz jaunākiem dzīvniekiem.

"Novecošanās process, ko mēs atklājām, ir kā precēta pāra kopdzīve," līdzībā stāsta pētījuma vecākais autors Dāvids Sinklērs. "Kad pāris ir jauns, to attiecības ir labas un saziņa vedās raiti. Taču, ilgstoši dzīvojot cieši kopā, attiecībās parādās skabargas un cilvēki viens ar otru sāk sazināties mazāk." "Un tāpat, kā ar šādiem pāriem, arī šūnā, atjaunojot saziņu, var atrisināt radušos problēmu."

Kas attiecas uz telomēru nozīmi novecošanās procesā, arī šeit daudz kas nav skaidrs, kaut arī to saīsināšanās tiešām ir raksturīga novecojošām eikariotu šūnām.

Raksti.
Zinātnieki atklāj, ka hipotalāma šūnas ietekmē novecošanās procesus.

Saites.
Ilgdzīvotāji.