Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Nacistu dārgumi

Iespējams, ka nacistu dārgumi vairāku miljardu dolāru ekvivalentā ir paslēpti DR Polijā zem XVI gs. pils. 

Pirms 75 gadiem Waffen SS virsnieks ar pseidonīmu Mihails (Michaelis) ierakstījis kādā dienasgrāmatā par reihsfīrera H.Himlera plāniem noslēpt okupētajās valstīs salaupītos dārgumus. Jūtot drīzo galu, nacisti dārgumus paslēpa. Šī dienasgrāmata visu laiku pēc II Pasaules kara atradusis kādas brīvmūrnieku ložas (tūkstoš gadu vecas) rīcībā, tai klāt ir karte, kurā uzrādīta vieta ar vairāk kā 28 tonnām salaupītā. Kopumā dienasgrāmatā uzskaitītas 11 vietas, kur paslēpti dārgumi. Desmitgades pēc kara beigām šī Mihaila dienasgrāmata tika turēta slepenībā un atradās vācu pilsētā Kvedlinburgā (Quedlinburg). Ložas sastāvā bijuši nacistu augstākās elites virsnieki, viens no tiem bija jau minetais Mihails. Viņš tieši nodarbojās ar nolaupīto bagātību transportēšanu DR Polijā. Pēckara gados šai brīvmūrnieku ložā bija nacistu pēcteči.

2019.gadā ložas locekļi nodeva dienasgrāmatu poļu fondam "Silēzijas tilts" (Silesian Bridge), bet tas to uzdāvināja poļu tautai kā "atvainošanās par II Pasaules karu" zīmi. Dienasgrāmatas pielikumā bija karte, kurā atzīmēta šahtas atrašanās vieta zem Hohbergas pils - par to pavēstīja fonda pārstāvis Romāns Furnaņjaks (Roman Furmaniak)

Viena no tādām ir pamesta šahta gandrīz 60 m dziļumā, kas izrakta zem XVI gs. Hohbergas (Hochberg) pils Roztokas (Roztoka) ciemā DR Polijā. Domājams, ka zelts miljardu dolāru vērtībā uz šejieni pārceļoja no Breslavas (tagad Vroclava Polijā) reihsbankas. Pēc tam, kad dārgumi bija noslēpti, nacisti nogalinājuši lieciniekus, to ķermeņus iemetuši šahtā, bet ieeju pazemē uzspridzinājuši. Šī pils bijusi pazīstama ar to, ka nacisti šeit glabājuši bagātajiem žīdiem atņemtās vērtslietas, kā arī no okupētajām Eiropas valstīm izvestos mākslas priekšmetus. Lejassilēzijā ir ārkartīgi daudz alas, raktuvju šahtas un tuneļi kā arī pilis ar pazemes ejām - lieliskas vietas dažādām slēptuvēm.

Pēc kara amerikāņu aizdomas krita uz Silēzijas muzeja direktoru Ginteru Grundmani (Günther Grundmann) pat mākslas priekšmetu zādzību Lejassilēzijā. Grundmaņa sarakstā bija uzskaitītas 80 vietas ar paslēptiem dārgumiem, to skaitā bija arī Hohbergas pils. Polijas Ārlietu ministrijā uzskata, ka daudzas no šīm slēptuvēm izlaupījusi Sarkanā Armija, kas Polijas teritorijā karoja ar vāciešiem.