Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pārkrievošana, rusifikācija

Pārtautošanas politika, ko krievi izveda sev pakļautajās citu tautu zemēs.

Pārkrievošana Latvijā. 1863.gadā Polijā, lietuvā un Latgalē sacēlās poļu muižnieki. Pēc sacelšanās apspiešanas atsavinātās poļu muižas pārdeva krieviem un Latgalē sistemātiski sāka nometināt krievu kolonistus - sevišķi atvaļinātos karavīrus ar visām ģimenēm. Apmēram 20-30 tūkstošus Ludzas apriņķa latgaliešus nometināja Sibīrijā, betr Latgalē iepludināja krievus.
1864.gadā Viļņas gubernators izdeva rīkojumu aizliegt iespiest grāmatas ar latīņu burtiem, tas tika attiecināts arī uz Latgali. Šo rīkojumu vēl vairāk papildināja pilnīgi krieviskas skolu sistēmas ieviešana Latgalē.Lai gan krievu valdības cerība uz ātru Latgales pārkrievošanu kopumā nepiepildījās, tomēr tautas izglītība un attīstība tika atsviesta atpakaļ uz vairākiem gadu desmitiem. Tā kā pārkrievošana skara ne tikai Latgales latviešus, bet arī poļus, tad poļi savukārt ņēmās latviešus pārpoļot. Poļu garīdznieki teica sprediķus poliski, tika pausts uzskats, ka visi katoļi ir poļi, tāpat kā pareizticīgā baznīca visus pareizticīgos pasludināja par krieviem. Tā, neprazdami ne krieviski, ne poliski, ne arī latviešu vidusdialektu, Latgales latvieši sāka pāriet uz dīvainu valodu sajaukumu - prosty jezyk, kas sāka izplatīties Latvijas DA pierobežas pagastos.
Baltija dzīvoja autonomi no Krievijas līdz pat XIX gs. beigām, kad tika sākta pārkrievošanas politika: uzspiesta krievu valoda, daļēji arī krievu kultūra un dzīvesveids. Latgalē un Rīgā ienāca tūkstošiem krievu. Pēc 1905.gada šis process pastiprinājās, jo revolucionāro notikumu rezultātā latvieši bija ieguvuši dumpinieku slavu.
1959.gadā Arvīds Pelše veica nacionālkomunistu sagrāvi Latvijas PSR. Aiziedams prom uz Maskavu, savā vietā atstāja ielikteni Augustu Vosu, kurš publiskās vietās runāja tikai krieviski, īstenoja un pieskatīja vērienīgu Latvijas pārkrievošanas kampaņu.

Raksti.
Krievu imperiālisms un latviešu tauta XX gs. 50. – 60. gadi.

Saites.
Krievijas impērija.