Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Petubastis III

Seno ēģiptiešu karavadonis, kas organizēja pretošanos persiešu iekarotājiem.

Kapers uzskata, ka Kambīza armija nepazuda, bet tika sakauta un iznīcināta: „Mani pētījumi pierāda, ka karaspēks nedevās viss vienkārši pārgājienā pa tuksnesi, tā galamērķis bija Dahlas (Dachla) oāze. Tajā atradās ēģiptiešu nemiernieku līdera Petubasta III karaspēks. Viņš uzbruka Kambīza armijai no slēpņa un šāda veidā, vadot operācijas no oāzes, atkarojis lielu daļu Ēģiptes. Pēc tam Petubastis III Memfisā licis sevi kronēt par faraonu.”

Fakts, ka veselas 50 000 vīru lielas armijas bojāeja tik ilgu laika periodu bija neskaidra, lielā mērā ir persiešu ķēniņa Dārija I nopelns. Viņš, divus gadus pēc Kambīza II karaspēka sakāves, izlejot daudz asiņu, beidzot apspieda ēģiptiešu pretošanos persiešu okupācijai. Dārijs I, cenzdamies noslēpt priekšteča apkaunojošo sakāvi, saistīja to ar dabas stihiju. Pateicoties efektīvajai politiskajai manipulācijai ar vēstures faktiem, 75 gadus pēc šiem notikumiem Hērodota rīcība bija tikai nostāsts par smilšu vētru.

Pie šā atklājuma Karpers nonāca nejauši. Pēdējos desmit gadus, sadarbojoties ar Ņujorkas un Lečes (Lecce, Itālija) universitātēm, viņš veica izrakumus Amheida un Dakhlas oāzēs. Šī gada sākuma Karpers uz sena tempļa blokiem atšifrēja pilnu Petubasta III titulu sarakstu. Atšifrētie uzraksti uz akmens blokiem norāda, ka templis persiešu perioda sākumā Ēģiptē tika izmantots kā cietoksnis, sacīja Karpers. „Saliekot trūcīgo informāciju par Petubasti III, ko mēs esam ieguvuši izrakumos Amheidā, kopā ar Hērodota stāstu, mēs spējām rekonstruēt to, kas patiesībā notika,” - turpināja eģiptologs.