Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pasaules jaunava

Viens no Hermeja Trismegista traktātiem, hermētiskās literatūras paraugiem.

Te iet runa par Hermeju: pabeidzis cilvēku apmācību un „uzdevis saviem radiniekiem no dievu vius sekot cilvēku uzvedībai, tas devās uz zvaigznēm.” Sarakstīta pirms Ptolemaju laika, jo tajā nav nekādas atsauces uz astroloģiju, kas Ptolemaju laikā bija ārkārtīgi populāra. Galvenais cilvēku uzdevums: „[cilvēki] mēģinās izprast... svēto izplatījumu dabu, kur na sperta cilvēka kāja, un traukies augšup, vēloties izprast ebesu kustības dabu.
Bet arī tas vēl nav viss. Jo nepaliks cilvēkam nekā nepieejama, izņemot attālus Zemes apgabalus; taču savā nekautrībā viņi riskēs vajāt Nakti, pašu tāāko Nakti no visām naktīm.”
Traktātā skaidri teikts, ka Izīda un Ozīriss ieradušies uz Zemi, lai sniegtu cilvēkiem civilizāciju.
„Un Hors tad teica: „Atbildi man, māt, kā gadījās Zemei pieņemt dievišķo emanāciju?”
Un Izīda atbildēja: „...Es nevaru pastāstit par to, jo nevar runāt par svētajiem avotiem, o Hor, [dēls] ar lielu varenību, lai dievu noslēpumi netaptu zināmi mirstīgajiem. Bet zini, ka augstākais devs, Visuma radītājs un valdnieks, uzneilgu laiku sūtījis šai pasaulē tavu vareno tēvu Ozīrisu un vareno dievi Izīdu, lai viņi palīdzētu visiem dzīvojošajiem.
No viņu varenības uzplauka dzīvība. Tieši viņi darīja galu asinsizliešanai. Tieši vņi nodalīja vietas dievu-senču gdāšanai u svētajiem rituāliem. Tieši viņi deva cilvēkiem likumus, barību un pajumti...”

„Te ir viņi, kas ar Hermeja palīdzību apguva dieva noslēpumus, atklāja cilvēkiem mākslas zinātnes un amatus un kļuva par pirmajiem Tie ir viņi, uzzinot no Hermeja, ka ar dieva gribu agstākais saistīts ar zemāko, kas deva cilvēkiem svētos rituālus, kurus atbalsta debesīs.
Tie ir viņi, zinot ķermeņu [mirstīgo] neizturību, kas sagatavoja skolotājus, pilnīgus visās zinību jomās, - lai tas, kas likumdevējiecas izzināt dievišķās patiesības, varētu pārvarēt savu tumsonibu, un lai maģija un filozofija barotu dvēseli, bet medicīna dziedētu miesu, kad tā slimo.
Un, to visu paveicis, o dēls mans, Ozīriss un es sapratām, ka pasaule [tagad] sasniegusi pilnību, uzreiz pēc tam debesu iemītnieki pasauca mūs atpakaļ...” 

Saites.
Hermētiskā literatūra.