Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Polikarps, Smirnas (69.~160.g.)

Smirnas bīskaps un apustuļa Jāņa māceklis, viens no pirmajiem kristiešu mocekļiem, kas esot pazinis Jāni, bijis viņa skolnieks, u.c. apustuļus.

Dzīvesgājums. Mūža nogalē devies uz Romu, lai pamatotu savu Lieldienu svinēšanas datumu.
Ap 155.gadu Smirnā notika vietēja mēroga vajāšanas, vairākus viņa biedrus nogalināja un kā draudzes vadītāju viņu nošķīra.
Kad viņu 160.gadā (156.gadā?) sauca tiesas priekšā, atteicās zvērēt imperatoram un paziņoja, ka viņa vienīgais valdnieks ir Kristus. Āzijas provinces prokonsuls Kvadrāts notiesāja viņu uz nāvi, sadedzinot uz sārta 156.gada 23.februārī pie staba pilsētas stadionā, mira 86 gadu vecumā. 

Nonāvēšanas brīnums. Eisēbijs Pamfīls savas "Baznīcas vēstures" 4.grāmatā stāsta par brīnumu, kāds tad gadījies: "Liesmas izveidoja ko līdzīgu arkai; kā bura, vēja pilna tā atdalīja mocekļa miesu, un viņš stāvēja vidū nevis kā degoša miesa, bet kā zelts un sudrabs, ko krāsnī attīra uguns. Mēs sajutām labu smaržu, kā no kūpoša lādana... Visbeidzot nelikumība... avēlēja bendem viņu caurdurt ar zobenu... izšļācās tik daudz asiņu, ka nodzēsa liesmas un viss pūlis izbrīnījās: kāda milzīga starpība ir starp neticīgajiem un izredzētajiem."
Šie notikumi aprakstīti arī leģendā ar nosaukumu „Polikarpa moceklība.” 

Saites.
Kristiešu mocekļi.
Bīskapi.