Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Peroniks, ķeltu sāga

Sāga par Peroniku.

Saturs. Varonis ir jauns puisis vārdā Peroniks. Viņš sastop kādu bruņinieku, kurš pastāsta par noslēpumaino burvja Rodžera pili Kerglāsu. Rodžera īpašumā esot divas brīnumainas lietas: dimanta šķēps, kas iznīcinot visu, kam tas pieskaras, un zelta bļoda, kuras saturs izdziedinot no visām kaitēm.
Lai nokļūtu Kerglāsā, Petronikam jāiziet caur spoku mežu, jānoplūc ābols no koka, ko apsargā rūķis ar ugunīgu zobenu, un jāatrod krāšņa puķe, ko uzmana lauva. Tālāk viņa ceļš iet pāri pūķu ezeram, caur līksmības ieleju un visbeidzot noved pie upes, pie kuras vienīgā brasla viņu sagaida sieviete melnā. Tā jāņemot līdzi uz zirga, jo tikai viņa zina tālāko ceļu. Visi, kas to uzdrošinājušies, gājuši bojā. Peroniku tas nebiedē, un viņš dodas ceļā: iziet cauri spoku mežam, noplūc ābolu, atrod krāšņo puķi un melnās sievietes pavadībā nonāk Kerglāsā. Varonis uzveic burvi, iedod tam iekost noplūktajā ābolā, kam pieskaras melnā sieviete. Pazemē Peroniks atrod pili, šķēpu un bļodu. Šai brīdī līdz ar zibens spērienu pils pazūd. Peroniks atkal atrodas mežā. Viņa ceļš ved uz karaļa pili, kur varonis tiek apdāvināts un iecelts par karaļa armijas virspavēlnieku.

Raksturojums. Sāgas motīvs līdzīgs stāstiem par Parsifālu, tikai ir senāks. Paralēles ar to ir acīmredzamas: jaunēklis izaudzis nošķirtībā no apkārtējās pasaules, sastop bruņinieku, kas pamudina to doties ceļā, pārvar neskaityāmus pārbaudījumus un beigās nonāk brīnumpilī ar brīnuma trauku un šķēpu. Pēdīgi viņš tiek bagātīgi atalgots un ieņem augstu stāvokli sabiedrībā. Interesants ir melnās sievietes tēls, kas laikam simbolizē mēri un ir analogs Anfortasa slimībai.  

Saites:
Ķeltu mitoloģija.