Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Panama

Valsts Vidusamerikā.
Nosaukums. Kādā no vietējām indiāņu valodām nozīmējot - "ļoti daudz zivju."
Galvaspilsēta - Panama.

Iedzīvotāji. Nepilni 4 miljoni. Indiāņi - kuni un gvaimi (pieder čibču indiāņu grupai); čoko (pieder karību indiāņu grupai). Emberu indiāņi, tiem ir primitīvs dzīvesveids.

Nauda. Balboa. Taču reāli un oficiāli apgrozībā ir tikai ASV dolāri. Tas tādēļ, ka balboa oficiāli piepīdzinājuši dolāram, un izlēmuši savas naudas zīmes nemaz nedrukāt.

Vēsture.
Darjenas kolonija.
Skotu kolonija mūsdienu Panamā. Esot bijusi neveiksmīga. Bez tam krahu bija cietis arī skotu mēģinājums dibināt koloniju Panamā XVII gs. nogalē. Šai projektā naudu bija ieguldījuši daudzi skoti - visvairāk vidusšķiras pārstāvji, tā iztērējot savus ietaupījumus.
Manuela Norjegas periods (1981.–1989.g.). Pārņēma varu 1981.gadā. Līdz 1987.gadam bija tuvs ASV sabiedrotais. Pēc tam tapa zināms par viņa ciešajiem sakariem ar Kolumbijas narkotiku karteļiem. 1989.gada decembrī ASV armija iebruka Panamā, lai sagūstītu Norjegu. Viņam izdevās paslēpties, taču 1990.gada janvārī viņš padevās amerikāņiem, bet 1992.gadā Floridas tiesa tam piesprieda 20 gadu cietumsodu par narkotiku tirdzniecību un naudas atmazgāšanu.
1999.gadā Panama no ASV pārņēma kanālu un beidzās arī amerikāņu karabāzes valstī. 

Klimats. Panamā līst visu gadu, bet parasti februārī un martā līst mazāk. Sausā sezona skaitās no decembra līdz aprīlim.

Aplūkojamie objekti. Ir savs vulkāns, vairāk par pusotru tūkstoti salu, dažas pat Panamas kanālā.
Panamas kanāls.

Darjenas sprauga.
Darien Gap. Paši panamieši šo rajonu dēvē par "korķi" - El Tapon. Šoseja Interamerikana - 25 000 km garā šoseja no Aļaskas līdz Ugunszemei brīnumainā kārtā pārtrūkst Panamā, kādā mazā džungļu ciemā Javisā. Parrāvuma garums - 90 km. Pēc pārdesmit kilometriem tā atsākas Kolumbijā. Aiz Javisas līdz Čukunakes upei vēl ir kādas iebrauktas autosliedes, un tas arī viss. Pāri upei ved iekārts tilts, krastā kanu laivas.
Vergu tirdzniecības laikos turp aizbēdzis teju vai katrs trešais melnais vergs. Jau XVI gs. Darjenas džungļos bija veselas simaronu (cimarron) karalistes. Tās pilnīgi neesot iznīkušas vēl šodien, kad par simaroniem dēvē visu veidu bēgļus, dumpiniekus, noziedzniekus u.c.
Kāds Martins Mičinsons Darjenas spraugā nodzīvojis gadiem un sarakstījis par to grāmatu "Darien Gap."

Panama. Galvaspilsēta. Tās svētā statuja ir 2,5 m  augstā Portobelo Melnā Kristus statuja.
Casco Viejo - kādreizējais pilsētas centrs, kas gadiem ilgi brūk kpā. Patīk tūristiem.
Panama Viejo - pirāta Henrija Morgana izpostītās pirmās Panamas drupas.

Pērļu arhipelāgs. Archipie'lago de las Perlas. Uz šejieni pēc 1979.gada revolūcijas izceļoja Irānas pēdējais šahs Pahlavī.

Bokasdeltoro arhipelāgs. Bocas del Toro. Koraļļu ieskauta salu grupa, kas ir kā Karību jūras skats no žurnāla vāka. Arhipelāgā ir idilliskas saliņas ar baltām smilšu pludmalēm, uz kurām var izbraukt ar laivu. Bokasdeltoro arhipelāgā, kas slavens ar daudzveidīgu zemūdens pasauli un īpaši priecē snorkelētājus un niršanas entuziastus. Dienas šeit var pavadīt arī supojot, vizinoties ar kajaku, makšķerējot, vingrojot villas fitnesa centrā vai spēlējot tenisu. Te ir piemēroti apstākļi arī sērfošanai, turklāt, prasmes var apgūt un pilnveidot pie vietējā profesionālā sērfotāja Terija Simsa. Savukārt, piekrastes ainavas priecēs, vizinoties ar jahtu vai komfortabli aprīkotu plostu.

Tradīcijas.
Automašīnām nav nepieciešama priekšējā numura zīme, tādēļ panamieši tukšo vietu aizpilda ar dažāda dizaina objektiem.

Seko. Nacionālais dzēriens, gatavots no cukurniedrēm. Var dabūt ar pienu - seko con leche.

Saites.
Panamas kanāls.