Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pirmatnējā buljona hipotēze

Šādu dzīvības rašānās situāciju Č.Dārvins aprakstīja vēstulē savam draugam  Džozefam Daltonam Hukeram 1871.gadā. Tajā viņš aprakstīja kādu mazu siltu dīķīti ar amonjaku un citām ķīmiskām vielām. Gaisma vai kāda elektriska izlāde tajā varēja iniciēt kādu visai sarežģītu un tālejošu reakciju, kas noveda pie pirmās olbaltumvielas izveides. radusies olbaltumviela, savukārt, spēja mijiedarboties ar esošajām vielām un radīt vēl augstākas organizācijas vielas. Tā tas turpinājās līdz pirmajām protošūnām.

Akadēmiskā zinātne visai ilgi stingri uzskatīja, ka dzīvība radusies spontāni Pirmatnējā buljona apstākļos. Šis teorijas piekritēji sazīmēja dažādas shēmas kā pirms 4 miljardiem gadu uz Zemes dabisku ķīmisku reakciju un procesu rezultātā izcēlās pirmās šūnas no nedzīvas matērijas. Pazīstami šīs teorijas piekritēji bija britu zinātnes popularizators Dž.B.S.Holdeins, krievpadomju akadēmiķis A.Oparins. Tālaika Zemes atmosfēra praktiski bija bez skābekļa - tā sastāvēja no metāna, amonjaka, ūdeņraža un oglekļa dioksīda.

Vēlāk tapa skaidrs, ka dzīvība, iespējams, var izcelties arī kosmosa apstākļos. Tādēļ Pirmatnējā buljona hipotēze ieguva spēcīgu konkurējošo teoriju - Panspermijas teoriju.

Šodien zinātnieki laboratorijas apstākļos mēģina atkārtot kaut ko no šādām reakcijām, tomēr, pat ja tas izdosies, nav nekādas garantijas, ka tādas reakcijas patiesi notikušas uz Zemes.

Saites.
Dzīvības izcelšanās.