Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Progress, kosmosa kuģi

Krievu  kosmosa kuģis.

Vecākais no kosmosa kravas kuģiem. Izstrādāts uz pilotējamā kosmosa kuģa Sojuz bāzes. Pirmais šo kuģu lidojums veikts 1978.gadā.

Patlaban tiek izmantoti Progress M modeļi, kuru viena no galvenajām funkcijām ir nogādāt kravas uz Starptautisko kosmosa staciju.

Kopumā līdz 2014.gadam veikti 140 lidojumi, no tiem 98 ar Progress M, kurš pirmo lidojumu veica 1989.gadā.

Tehniskie raksturlielumi: garums - 7,2 m, maksimālais diametrs - 2,7 m, maksimālā starta masa - 7,3 t, kravnesība - 2,4 t.

Misijas.
Progress-M12. 24.augustā avarēja bezpilota kravas kuģis Progress-12M, kam bija jānogādā pārtika, dzeramais ūdens, medikamenti u.c. lietas uz SKS. Dažas minūtes pēc pacelšanās kuģis uzsprāga. Lielākā daļa atlūzu nokrita taiga Altaja Republikā. Eksplozija bijusi tik spēcīga, ka pat ēkām 100 km attālumā nodrebējušas logu rūtis.
Dēļ tā gandrīz par 2 mēnešiem pārnesa kuģa Sojuz TMA-22 startu.

Progress-27M. 2015.gada 28.aprīlī tika palaists no Baikonūras kosmodroma. Tam bija jānogādā 2,5 t krava - pārtika, dzeramais ūdens, medikamenti u.c. lietas uz SKS. Gandrīz tonna bija elementu, kas SKS bija jānomaina, nu kosmonautiem jādzīvo taupības režīmā. Maija sākumā ar to tika zaudēti vadības sakari. 8.maijā iekrita Klusajā okeānā.

Progress MS-03. 2016.gada 17.jūlijā no Baikonūras kosmodroma palaista nesējraķete Sojuz-U ar kravas kuģi Progress MS-03, kas dodas uz SKS. Kosmosa kuģī bija vairāk kā 2,4 t degvielas, skābekļa, pārtikas un zinātniskā aprīkojuma.

Progress MS-04. 2016.gada 1.decembris. Sakari ar šo kosmosa kuģi pazuda 383.lidojuma sekundē. Roskosmoss apstiprinājis, ka kuģis pazaudēts 190 km augstumā virs zemes, un nokritis neapdzīvotā Tuvas rajonā.

Saites.
Krievu kosmiskās misijas.