Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ramzess VI (1143.-1136.g.pmē.)

Nebmaatremeryaun.
Senās Ēģiptes XX dinastijas faraons no 1143. līdz 1136.g.pmē.

Radniecība. Brāļadēls - Ramzess V.

Atradumi.
Ramzesa VI kapene. Atrodas Ķēniņu ielejā. Uzietas 1898.gadā un to izveidošanas laiks attiecināms uz Divdesmitās dinastijas periodu, konkrētāk, laika posmu starp 1189. un 1077.g.pmē. Kapenes būvējis Ramzess V, taču nav skaidrs, vai arī viņš pats tajās ticis apglabāts. Pēc Ramzesa V nāves kapenes pārgāja viņa tēvoča Ramzesa VI pārraudzībā un kļuva par tā atdusas vietu.
Kapenēs atrodami bareljefi un sienu gleznojumi, kas pat daudzus gadu tūkstošus vēlāk ir saglabājušies teju neskarti - kapeņu sienām lasāmi fragmenti no tā saucamajām Vārtu grāmatas, Mirušo grāmatas un Alu grāmatas, kam bija paredzēts atvieglot faraona ceļu uz aizkapa dzīvi. Izsmalcināti griestu rotājumi veltīti arī dievietei Nutai, kas redzama, gatavojoties aprīt Saules disku, - tas ir poētisks saulrieta simbols.
Interesanti, ka, pateicoties Ramzesa kapeņu atklāšanai, izdevās atrast vienu no nozīmīgākajām Senās Ēģiptes vēstures liecībām - Tutanhamona kapenes. Strādnieki, kas pirms vairāk nekā trim tūkstošiem gadu būvēja Ramzesa atdusas vietu, bija uzcēluši savas būdiņas tieši uz kāpnēm, kas veda uz Tutanhamona kapenēm, tādējādi tālākas arheoloģiskās izpētes gaitā 1922. gadā tika atrastas arī tās.

Ramzesa VI granīta galva. Melnā granīta galva, uzieta Tēbās viņa paša kapenē Ķēniņu ielejā. Nr. EA 140. 

Saites.
Senās Ēģiptes faraoni (~3100.-30.g.pmē.).