Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Rākšasas

Senindiešu raksas vai rāksasa - „tas, kas apsargā” vai „tas, no kura tiek paslēpts” - senindiešu mitoloģijā viena no galvenajām dēmonu grupām.

Raksturojums. Rākšasi no dievu pretiniekiem asurām atšķīrās ar to, ka viņi vairāk darbojās kā cilvēku ienaidnieki. Vēdiskajā literatūrā aprakstīts, ka rākšasi kā nakts briesmoņi vajājuši cilvēkus, traucējuši vientuļniekiem veikt upurēšanas ceremonijas u.c.

Rākšasu izskats. Rākšasi bija vai nu paši draudoša izskata: vienacaini, ar vairākām galvām, ragaini - vai arī pieņēma baismu zvēru un putnu veidolu. Vēlāk rākšasi tika aprakstīti un attēloti kā milzīgi cilvēkēdāji ar garām rokām, ugunīgām acīm, milzīgiem vēderiem, iekritušām mutēm, ar asinīm notrieptiem ilkņiem un tml.

Rākšasu izcelsme. Senindiešu eposs Mahābhārata vēsta, ka rākšasi bija Pulastjas pēcteči. Citi mīti vēsta, ka rākšasus radīja Brahma, lai apsargātu pirmatnējos ūdeņus.
Eposs Rāmajana vēsta, ka rākšasu galvaspilsēta bija Lanka.
Daudzi mīti vēsta, ka par rākšasiem ļaunu darbu vai lāstu dēļ kļuva mirstīgi cilvēki, gandharvas un citas pusdievišķās būtnes. Tā, piemēram, Rāma un Lakšmans ieraka zemē rākšasu Virādhu, ko nebija varējuši ievainot ne ar kāda veida ieroci. Tiklīdz viņi bija aprakuši rākšasu, no kapa parādījās brīnumskaists gandharva, kurš paskaidroja, ka kļuvis par rākšasu Kuberas lāsta dēļ.

Ievērojamākie rākšasi.
Rāvana.
Rāvana bija rakšasu, Lankas ķēniņš. Viņš vairāk nekā desmit tūkstoš gadu veica stingru grēku nožēlošanu, par ko viņš no dieva radītāja Brahmas ieguva vienu priekšrocību: viņu nevarēja nogalināt neviens no dieviem, dēmoniem vai gariem, tikai par cilvēkiem gan Rāvana bija piemirsis. Viņš tiek aprakstīts kā varens dēmonu ķēniņš, kurš traucēja riši veikt rituālus, askēzes. Tāpēc Višnu iemiesojās cilvēkā Rāmā un niknā kaujā nogalināja Rāvanu, apejot Brahmu. 

Saites.
Hindu mitoloģija.
Garu pasaule.