Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Rotko, Marks (1903.-?)

Markuss Rotkovičs.

Žīdu izcelsmes mākslinieks, viens no abstraktā ekspresionisma pamatlicējiem.

Radniecība. Tēvs - Daugavpils farmaceits Jēkabs Rotkovičs. Savulaim ieceļojis no Mihališķiem.
Māte - Šaja Goldina, no Pēterpils.
Bija ceturtais bērns ģimenē.
Otrā sieva - Mela Beistle.
Divi bērni no otrās sievas: meita - Keita Rotko-Prizela, ārste; dēls - Kristofers Rotko, sociologs, nodarbojas ar tēva atstātā mantojuma pārvaldīšanu.

Dzīvesgājums. Dzimis 1903.gada 25.septembrī tagadējās Latvijas teritorijā, Daugavpilī (toreiz Dvinska). Toreiz tā bija Krievijas impērija, Vitebskas guberņa, Dvinska.
Ģimenē runāja krievu un vācu valodā. No bērnības Marks gan neko neatceras. 
5 gadu vecumā nosūtīts apgūt Talmūda pamatus žīdu reliģiskajā sākumskolā. Iespējams, tādēļ mistiskais judaisms vēlākos gados kļuvis par vienu no iedvesmas avotiem glezniecībā.
Līdz 1913.gadam dzīvoja Daugavpilī, rajonā, ko sauca par Jaunbūvi. Lai gan pilsētā vairāk kā puse iedzīvotāju bija žīdi, baidoties no žīdu grautiņiem (pogromiem), tēvs izlēma emigrēt uz Ameriku, ko 1911.gadā arī izdarīja. 1913.gadā viņam sekoja arī sieva ar Markusu un meitu Soņu.
Tēvs neilgi pēc pārcelšanās nomira un Rotko agri sāka strādāt. Kādu laiku pat bijis spiests nēsāt kaklā kartona gabalu ar uzrakstu "Es neprotu angliski!," taču vēlāk, protams, iemācījies, un arī vēl franču valodu.
Kā viens no labākaiem Linkolna  ģimnāzijas absolventiem viņš ieguva stipendiju studijām Jeila universitātē (1921.g.), jo vēlējās kļūt par advokātu vai inženieri. Tomēr pēc 2 gadu studijām universitāti atstāja, pārcēlās uz Ņujorku, tur apmeklējis aktierstundas un mācījies pie Maksa Vēbera Mākslas studentu līgā (1924.-1927.g.).
un galu galā kļuva par atzītu mākslinieku.
1970.gada 25.februārī Rotko asistente atrada mākslinieku guļam darbnīcā ar pārgrieztām vēnām.

Rotko - mākslinieks. Pirms sava stila izveidošanas iemēģināja roku dažādos stilos. Viņu ietekmēja franču impresionists Pols Sezāns, sirreālisti Makss Ernsts un Miro, fovists Anrijs Matīss. Tā, līdz II Pasaules karam viņš gleznoja, neviena īpaši neievērots.
Savu īpašo piegājinu viņš izveidoja tikai vēlajos četrdesmitajos - gleznoja dažādas krāsa un izmēru laukumus ar vairāk vai mazāk izplūdušām robežām plaknē, kas savstarpēji mijiedarbojas. 50.gados pilnīgi atmeta tēlainību un kļuva par tādu gleznotāju, kādu viņu pazīst pasaule. 1940.gadā viņš nomainīja vārdu, kļūdams par Marku Rotko.
Savu darbību viņš veica Ņujorkā un Rotko mēdz dēvēt par vienu no virziena pamatlicējiem (citi - Džeksons Polloks, Vilems de Kūnings, Klifords Stills).  
1961.gadā Ņujorkas Modernās mākslas muzejs sarīkoja Rotko personālizstādi, kas bija viņa daiļrades kulminācija, un vēlāk tā apceļoja arī Eiropas lielākās pilsētas.
Pērliecības un ētisku apsvērumu dēļ atteicies no ļoti izdevīga sienu apgleznojumu pasūtījuma restorānā Four Seasons, ar ko izraisīja zināmu skandālu. Nolēmis, ka vieta, kur bagāti cilvēki nāk izēsties, nav īsti piemērota viņa makslai.
Šodien viņa glesnas ir ārkārtīgi dārgas. Piemēram, "Sarkans, oranžs, dzeltens" 2012.gadā izstādē tika pārdota par 86,9 miljoniem ASV dolāru. Izskaidrojums - Rotko bija pirmais tāds.

Darbi. Rotko gleznām nav nosaukumu, tikai numuri. Sākumā gan tādi bijuši, bet vēlāk mākslinieks no tiem atteicies.
"Sēdošā figūra." 1939.g. Lins, eļļa, 70,5 x 50,8 cm. Kristofera Rotko kolekcija. 
Glezna bez nosaukuma - stāvošs vīrietis un sieviete (1938.g.). Audekls/eļļa. 127 x 94 cm. Keitas Rotko-Prizelas kolekcija.
"Guļamistabas glezna." (1957.g.).Nr.7 (Oranžais un šokolades. Audekls/eļļa, 176,9 x 110,5 cm. Glezna esot atradusies Rotko guļamistbā. Keitas Rotko-Prizelas kolekcija. Pašlaik izstādīta Rotko centrā Daugavpilī.
"Sarkans, oranžs, dzeltens" 2012.gadā izstādē tika pārdota par 86,9 miljoniem ASV dolāru. 

Aplūkojamie objekti.
Rotko māja Daugavpilī. II Pasaules kara laikā tā nodega un vairs nav atjaunota. Tagad tai vietā ir Lukoil benzīntanks.

Marka Rotko centrs Daugavpilī. www.rotkocentrs.lv Ierīkots Daugavpils cietokšņa Artilērijas arsenālā. Vienīgā vieta Austrumeiropā, kur var aplūkot mākslinieka oriģinālgleznas. Arī lielķā Rotko drbu kolekcija ārpus ASV. Iniciatīva par šāda centra radīšanu nākusi no daugavpilietes Faridas Zaletilo. Centra izveidē aktīvi iesaistījes Rotko dēls Kristofers.
Faktiski, Daugavpils Rotko centrs ir vienīgā vieta Eiropā kur ir un būs aplūkojamie Rotko darbu oriģināli.