Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Rohiņdži

Musulmaņu tautiņa, kas kompakti dzīvo pārsvarā Arakanas (Rakhainas) pavalstī Mjanmas savienības ZR. Paši birmieši uzskata, ka apzīmējums "Rohindži" ir mākslīgs, jo tie nav nekas cits kā Bangladešas bengāļi.

Skaits - ap 1,3 miljoniem.

Vēsture. Rohiņdži dzīvo Arakanā no VII gs. 
350 gadus te eksistēja neatkarīga Rohiņdžu valsts, tās valdošajā dinastijā bija 15 monarhu.
Rohindžas tagadējās Mjanmas teritorijā ienākuši britu koloniālisma laikos, tādēļ vietējie viņus uzskata par svešiniekiem.
Rohindžu stāvokis pasliktinājās pēc Britu koloniālās impērijas sabrukuma, kas izsauca lielu tautu masu pārvietošanos. 1948.gadā pārsvarā budistu apdzīvotā Birma ieguva neatkarību un Arakanā izsludināja kara stāvokli, jo daļa pavalsts iedzīvotāju rohindžu prasījās uz Pakistānas valsti. Rohindžu kaujiniekus apspieda, taču problēma palika neatrisināta.
Mūslaiku Birmas, vēlāk Mjanmas savienības varas iestādes pastāvīgi apspieda rohiņdžus, kas, izvairoties no represijām, masveidīgi pārceļas uz Bangladešu, arī darba meklējumos.
2012.gadā Arakanā notika musulmaņu grautiņi, pēc kā vairāk kā 140 000 rohiņdžu kļuva par bēgļiem un dzīvo izolētās nometnēs. Tie nevar atgriezties mājās.
Mjanmas valdība iestājas pret paša nosaukuma "rohiņdžas" lietošanu.
Kopš huntas laikiem rohindžām noteikti dažādi ierobežojumi. Mjanmas prezidents Tein Seins paziņioja, ka rohiņdžas nav Birmas etnosu sarakstā. 2014.gada maijā Mjanmas režīms aizliedza rohiņdžām dzemdēt bērnus (!).
2014.gadā tika nodibināti nāves eskadroni, kas ķērās pie rohiņdžu sistemātiskas iznīcināšanas un grautiņiem, iznīcināja arī mošejas un skolas. Bieži vien rohiņdži tika sadedzināti dzīvi - 2013.gadā 13 bērni Jangonas islāma skolā, 2012.gada vasarā nogalināti un sadedzināti tūkstošiem rohiņdžu.
Ievēlētā politiķe Auns Sana Su Či atteicās atcelt huntas laikā noteiktos tiesību ierobežojumus rohindžām, tādēļ tas 2017.gadā izsauca rohindžu sadursmes ar policiju. Politiķe lūdza palīdzību armijai un tas beidzās ar tūkstošiem nogalināto, desmitiem nodedzinātu rohindžu ciemu un 2018.gada septembrī jau vairāk kā 700 000 rohindžu bija devušies kā bēgļi uz Bangladešu. Arī tur neviens viņus negaidīja, tādēļ uz abu valstu robežas atrodas lielākā pasaules bēgļu nometne.

Saites.
Mjanmas savienība.