Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Rumānija

Valsts Austrumeiropā, Balkānos.

Galvaspilsēta - Bukareste.
Iedzīvotāji - rumāņi.

Vēsture. 1595.gadā ungāru feodāļa Ištvāna Bočkaji vaditā Transilvānijas armija sakāva turkus Valahijā.
1604.gadā Ištvāns Bočkaji vadīja zemnieku, pilsētnieku un vienas daļas muižnieku cīņu pret Hābsburgu kundzību, tika atbrīvota Transilvānija, liela daļa Slovākijas un Ungārijas.
1887.gadā J.Bretjanu valdība noslēdza Rumānijas un Krievijas vienošanos un 1877.gada 9.maijā proklamēja Rumānijas neatkarību.
Balkānu karos (1912.-1913.g.). Tos izbeidza Bukarestes miera līgums 1913.gadā. Bulgārija bija spiesta atdot Rumānijai Dienviddobrudžu. 
Pirms I Pasaules kara. Pirms kara sākuma Antante un Trejsavienība katra centās pievilkt savā pusē mazās Eiropas valstis. Rumānijas valdībai bija visai labas attiecības ar Vāciju, taču galveno lomu nospēlēja Rumānijas teritoriālās pretenzijas - Bukarestē uzskatīja par iespējamu iegūt sev Transilvāniju (bija Austroungārijas impērijas sastāvā) tieši ar Antantes palīdzību.
I Pasaules karā (1914.-1918.g.). 1916.gada augustā Antantes pusē karā iestājās arī Rumānija ar 650 000 karavīru. Par to priecājās Parīzē un Londonā, bet bažījās Pēterpilī, jo krievu ģenerāļi nebija augstās domās par rumāņu armijas kaujasspējām - rumāņu karavīri bija slikti sagatavoti, artilērija novecojusi, komunikācijas nožēlojamā stāvoklī. Krievu ķeizars Nikolajs II bija skeptisks, bet karaspēka virspavēlnieka štāba priekšnieks ģenerālis Mihails Aleksejevs (Михаил Алексеев) visai aktīvi pretojās jaunā sabiedrotā iesaistīšanai karā, jo lieliski saprata, ka rumāņu armijas atbalstam krieviem nāksies dot savus spēkus. Turpretī Parīzē uzskatīja, ka rumāņu armijas uzbrukums Transilvānijā un ungāru teritorijās varētu krasi izmainīt kara gaitu. Tieši franču spiediena dēļ Nikolajs II pieņēma lēmumu nepretoties Rumānijas iesaistei karā.
Krievu ģenerāļu bažas apstiprinājās. Augustā rumāņu armija sāka uzbrukumu austroungāru karaspēka grupējumam Transilvānijā. Dzīvā spēka attiecība bija 10:1 rumāņu labā - 400 000 rumāņu pret 40 000 1.austriešu armijā. Tomēr par spīti tam rumāņu uzbrukums apsīka slikto ceļu dēļ. Septembrī vācu pavēlniecība pārdislocēja uz Transilvāniju savu 9.armiju un sākās vācu un austriešu pretuzbrukums. Tas beidzās ar pilnīgu Rumānijas armijas sagrāvi, trešdaļa tās padevās gūstā. Decembrī krita Bukareste, krievi steidzamā kārtā uz tagadējās Moldāvijas teritoriju pārcēla vairākas armijas, kur tās apvienojās ar sakautās rumāņu armijas atliekām.
Līdz ar Rumānijas armijas sakāvi radās reāla iespēja, ka Trejsavienības karaspēks iebruks krievijas impērijas DR guberņās. Tāda bīstamība nebija laikā, kad Rumānija bija neitrāla. Tas pats krievu štāba priekšnieks Aleksejevs iestājās par to, lai vāciešiem un austriešiem atdotu lielāko daļu sakauto rumāņu teritoriju, tādejādi neizšķiežot karaspēka resursus. Vēlāk, protams, krieviem uz šo frontes daļu ik pa laikam nācās nosūtīt papildspēkus, tā bieži vien upurējot vajadzības citos frontes iecirkņos.
1918.gadā Bukarestē tika noslēgts Četrsavienības valstu miera līgums ar Rumāniju. Saskaņā ar to Rumānija atdeva Austroungārijai pierobežas apgabalu ar apmēram 6000 kvkm. zemes un Bulgārijai atdeva Dienviddobrudžu. Rumānijai vajadzēja uzturēt vācu okupācijas karaspēku, izpirkt okupantu izlaistās banknotes, sniegt palīdzību Vācijas un Austroungārijas karaspēkam, ja tas tiktu sūtīts pret Padomju Krieviju cauri Rumānijai. Rumānija ieguva iespēju sagrābt Besarābiju, ko tā tai pašā 1918.gadā arī izdarīja. Šo līgumu 1919.gadā anulēja Versaļas līgums.
1919.gadā Rumānijas bruņotie spēki veica intervenci pret Ungārijas Padomju republiku.
PSRS agresija. PSRS agresija Baltijā bija viens no jautājumiem, kas saasināja PSRS un Vācijas attiecības. Visvairāk gan tās saasināja PSRS rīcība Rumānijā, kur tā okupēja ne tikai Besarābiju, bet arī Ziemeļbukovīnu, kas agrāk bija piederējusi Austrijas kronim. Hitlers, būdams austrietis, par to ārkārtīgi noskaitās un pirmo reizi sāka domāt, kā ar preventīva kara palīdzību apturēt PSRS spiešanos uz rieteņiem.
Rumānija II Pasaules karā. 1944.gada 20.augustā krievpadomju 3.Ukrainas frontes karaspēks sāka uzbrukuma operāciju Jasu-Kišiņevas rajonā. Rumāņi nespēja organizēt noturīgu aizsardzību Donavas krastos un krievu uzbrukuma rezultātā atkāpās.
23.augustā Bukarestē notika apvērsums un no varas tika atstādināts vācu sabiedrotais maršals Jons Antonesku.
Rumānijas karaliste (?-1947.g.). Pēdējo karali Miheju I komunistu valdība piespieda atteikties no troņa 1947.gadā.
Čaušesku režīma gāšana. 1989.gada decembrī Timišoarā tika nogalināti 72 cilvēki, kad armija, pildot Čaušesku pavēli, atklājusi uguni pret demonstrantiem. Vairāk nekā 40 nogalināto cilvēku ķermeņi tika aizvesti uz Bukaresti un sadedzināti mēģinājumā noslēpt slepkavību liecības.

Aplūkojamie objekti.
Bukareste.

Jasi. Rumānijas kultūras galvaspilsēta, senā Moldāvijas galvaspilsēta.
      Vecākā universitāte Rumānijā.
      Iespaidīga kultūras pils.
      Metropolitan katedrāle.

Moldovitas apgleznotais klosteris. UNESCO sarakstā.

Rumānijas Karpati.
Zirga ūdenskritums. Augstākais Karpatos.
Barsanas klosteris. UNESCO sarakstā. Sakrāla kalniešu koka celtne.
Deseti baznīca. UNESCO sarakstā. Sakrāla kalniešu koka celtne.
Mocānita šaursliežu bānītis.

Sapanas jautrā kapsēta. Tajā uz spilgti krāsotiem akmeņiem rakstīti kodolīgi nekrologi un brīžiem pat amizantas ainas no aizgājēja dzīves.
Borseka.  Borsec. Balneoloģisks kūrorts Rumānijā, Austrumkarpatu nogāzē ap 900 m vjl. Ārstē sirds un asinsvadu, gremošanas orgānu, nieru slimības. Sanatorijas, atpūtas nami, balneoloģiskās dziednīcas.

Maramureša.

Drākulas pils saukta arī par Branas pili. Rumānijas Transilvānijā.

Segešvāra. UNESCO. Burvīga pilsēta ar šaurām ieliņām, krāsainiem XVI gs. namiem, pilsētas mūriem un torņiem. Grāfa Drakulas dzimtā pilsēta.
Brateiu. Autentiski čigānu lietišķās mākslas un amatniecības izstrādājumi.

Bigar ūdenskritums.
Hunedora pils.
Majestātiski pelēka. Viena no skaistākajām renesanses pilīm Eiropā. Apvīta ar leģendām par dižciltīgo un drosmīgo Hunjadi dzimtu.
Orāvas pils. Orāvas upes dominante.
Timišoāra. Pirmā pilsēta Eiropā, kur tika ierīkots elektriskais ielu apgaismojums.
Sv.Annas klosteris. No tā paveras lielisks skats uz Donavas līkločiem un klinšu aizu.
Herkulesa pirtis. Jau seno romiešu iecienīts kūrorts.
Cazan kanjons. Donavas kanjons.
Dzelzs vārti. Lielākā Rumānijas elektrostacija.
Densus. Unikāla pareizticīgo baznīca.
Devas pils drupas. Augstu kalnos.

Galgau Almasului. Ģeoloģiskais parks, pārsteidz ar varenam smilšakmens skulptūrām.

Transilvānijas Karpati. "Aiz meža."
Valeni. Kalvinistu baznīca.
Korunda. Rumāņu tradicionālo rokdarbu centrs.
Rimetea. Etnogrāfiskais ciematiņš.
Hargitas kalni.
Lobago minerālūdens avots.
Oradea.
Atjaunota vecpilsēta.
             Katedrāle. Ērģeļmūzika.
Rimetea. Etnogrāfiskais ciematiņ, UNESCO.
Valisoāra aiza.
Alba lulia cietoksnis.
Vecpilsēta arī.
Turdas sālsraktuves. Viena no senākajam sāls ieguves vietām pasaulē. 112 m zem zemes.
Turdas aiza. Krāšņu klinšu ieskauts kanjons.
Izvorul Crisului. Kalvinistu baznīca un etnogrāfisks ciems ar tradicionālo amatniecības izstrādājumu tirdziņu.
Vistea. Īpašs ciems ar vienu no nozīmīgākajām kalvinistu baznīcām Transilvānijā.
Stanas ciems. Brauciens ar kalnu vilcienu.
Rascruci. Etnogrāfiskais muzejs. Čigānu deju programma Reghin.
Suhard kalni.
Bicas aiza.
Rumānijas dabas brīnums.

DN7C kalnu ceļš. To kā visgleznaināko atzinuši raidījuma Top Gear veidotāji.

Donavas Deltas rezervāts. 82% procenti Donavas deltas atrodas Rumānija, bet atlikusī daļa - Ukrainā. Tā ir otra lielākā upes delta Eiropā pēc Volgas deltas, iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Unikāla floras un faunas  bagātība. 

Sibiu. Sakšu pilsēta? Sena pilsēta, tajā notiek slavens džeza un teātra festivāls. 2016.gadā Sibiu Starptautiskā teātra festivāla noslēgumā šeit tika svinīgi atklāta režisora Alvja Hermaņa zvaigzne vietējā Slavas alejā.
2019.gada 9.maijā pilsētā plānots ES prezidentūras Sibiu samits.

Ocna Sibiului salsezeri. Pelde un atpūta.
Mogosoaia pils. Rumāņu arhitektūras stila iespaidīgākā celtne.
Bucegu kalni. laba panorāma uz Prahovas ieleju no apmēram 2200 m augstuma.
Astra Museum. Ruānijas zemnieku sadzīves apstākļi brīvdabas muzejā.

Cisnādioara. Kalna virsotnē esoša romāņu stila baznīca.
Biertanas baznīcas nocietinājumi. Vieni no lielākajiem baznīcu nocietinājumiem Rumānijā. UNESCO.

Botošani. Pilsēta valsts ZA. Dibināta XIV gs. pie tirdzniecības ceļa no Polijas uz Lejasdonavu.

Megures pakalns. AP vieta.
Moviles ala.
Džurdžu.
Giurgiu. Draudzības tilts pār Donavu savieno ar Bulgāriju.

Brašova. Pilsēta Rumānijas vidienē, žudeca centrs. 202 800 iedz. (1975.g.), kopā ar piepilsētām - 262 000 iedz. (1977.g.). Dibināta XII gs. Kūrorts Pojana Brašova. 1559.gadā te dibināta universitāte.
      Saglabājušies nocietinājumi. XIII gs. un XV-XVII gs. ar torņiem un vārtiem.
      XIII-XV gs. gotiskās baznīcas - Sv.Bartolomeja, Sv.Nikolaja un t.s. Melnā baznīca.
      Rātsnams. XIII gs. sāk. - XIX gs., tagad mākslas muzejs.
      Pirmās tipgorāfijas muzejs. 1559.g.

Breila. Brāila. Pilsēta Rumānijas DA, žudeca centrs, jūras osta Donavas krastā. Iedz. - 169 600 (1975.g., kopā ar piepilsētām 200 000, 1975.g.). Dibinata 1368.g., gleznu galerija, vēstures muzejs.

Trajāna vaļņi Valahijā? Seni nocietinājumi Rumānijā, Dobrudžā, kas stiepjas no Černavodas pilsētas līdz Konstancei. Veidoti no diviem zemes (lielā un mazā) un viena akmens vaļņa un grāvjiem. Mazais valnis būvēts vēl laikā pirms romiešu ienākšanas, bet lielais - I gs.beigās līdz II gs.sākumam (Trajāna valdīšanas laikā), akmens valnis - IV gs. Reizēm šis pats nosaukums tiek attiecināts uz romiešu nocietinājumiem, vaļņiem, kas atrodas Valahijā un Besarābijā.

Saites.
Rumāņi.
Rumānijas karaļi (?-1947.g.).