Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ražošanas maģija

Viens no burvestību veidiem.

Vēsture. Galvenais pirmatnējā cilvēka dzīvē bija eksistences līdzekļu nodrošināšana, tāpēc ievērojama maģisko rituālu daļa saistīta ar viņa saimniecisko darbību. Piemēram, Austrālijas aborigēnu medību rituāls, kad smiltīs tiek zīmēts ķengurs un uzzīmētais attēls sadurstīts ar šķēpiem. Līdzīgs rituāls vēl XVIII gs. pastāvēja itelmeņiem (Kamčatka), kas tanī laikā atradās pirmatnējās kopienas iekārtas stadijā. No saldas zāles, lāča speķa un roņu taukiem viņi izgatavoja vilka figūru, šāva uz to no loka, bet pēc tam, sagriezuši daļās, to apēda.
Pārejot uz zemkopību un lopkopību, ar maģiskajiem rituāliem sāka cerēt ietekmēt dabas spēkus. Vislielāko nozīmi ieguva rituāli, kuru nolūks bija nodrošināt auglību. Tādi saglabājušies vēl līdz nesenai pagātnei, piemēram, zemnieki krievijas sādžās pirms sējas uzvilka tīru veļu, lai tīrums būtu tīrs un neaizaugtu ar nezālēm. Kāpstu dobēs ieraka lielus apaļus akmeņus, lai kāpostu galviņas būtu lielas un cietas kā akmeņi. Pirms linu sējas jaunavas atpina un sukāja bizes, lai lini būtu gari kā viņu mati, utt.
Ar cilvēka saimniecisko darbību saistīta arī laika maģija: rituāli vēja, lietus u.c. izraisīšanai. Tā indiešu burvis, lai liktu lietum līt, lēja ūdeni uz savas būdas jumta. Papuasi sacēla troksni un svilpoja, lai izsauktu vēju, kas tiem bija nepieciešams, pārvietojoties pa jūru. Šādas ceremonijas pamatojās un pirmatnējo cilvēku uzskata, ka vēlamo darbību var izraisīt, atdarinot šo darbību.
Mūsdienās, piemēram, kristietībā aizlūgumi par lietu, ražas svētīšana un citi rituāli pēc būtības pieder pie ražošanas maģijas.

Saites.
Buršanās, zintniecība, maģija.