Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Veidi, kā pārlieku liela taupība var sabojāt finansiālo situāciju

[Reklāmas materiāls]

Lai varētu izveidot stabilu finansiālo situāciju, pats svarīgākais ir iemācīties taupīt naudu. Vairāk par dažādām noderīgām taupīšanas metodēm varat lasīt finanšu portālā kreditos247.es, taču jāsaprot, ka ne vienmēr taupība ir racionāla. Reizēm centieni ietaupīt naudu tieši nodara ļaunumu finansiālajam stāvoklim, nevis to uzlabo. Šeit būs daži piemēri tam, kā pārlieku liela taupība var negatīvi ietekmēt jūsu finansiālo situāciju.

Taupīšana uz kvalitātes rēķina

Visuzskatāmākais piemērs ir centieni taupīt naudu uz preču un pakalpojumu kvalitātes rēķina. Cilvēki izvēlas pirkt lētākas lietas, lai ietaupītu īstermiņā, taču tādā vaidā viņi nereti daudz zaudē ilgtermiņā. Lētās preces un pakalpojumi visbiežāk ir nekvalitatīvāki. Pērkot lētas preces, tās visticamāk, saplīsīs daudz ātrāk un drīz vien atkal būs jāizdod nauda, lai iegādātos jaunas. Ja tiek pirki lēti pakalpojumi, nereti situācija ir vēl ļaunāka, jo tas var nozīmēt liekus izdevumus uzreiz. Piemēram, ja algosiet lētus remontstrādniekus, viņi savu darbu var veikt pavirši un jums būs jāmaksā par viņu pieļauto kļūdu labošanu. Ja gribat ietaupīt gudri, ir jāmeklē labākā cenas un kvalitātes attiecība, nevis vienkārši jāpērk tas, kas maksā mazāk.

Tēriņu atlikšana uz vēlāku laiku

Ļoti daudzi cilvēki arī cenšas ietaupīt naudu, atliekot vai izlaižot dažādus tēriņus. Tipisks piemērs ir automašīnas apkopes darbi un regulārie remontdarbi. Rodoties kādām sīkām nebūšanām ar auto, piemēram, parādoties pirmajai rūsai, vai saplīstot kādai sīkai detaļai, auto īpašnieki tam nepievērš nekādu uzmanību un naudas taupīšana nolūkos, auto nelabo. Konkrētajā brīdī viņi patiešām ietaupa dažus eiro, taču problēma jau nekur nepazūd. Tieši pretēji, tā kļūst arvien lielāka un nopietnāka. Tāpat agri vai vēlu pienāks brīdis, kad bez šiem remontdarbiem iztikt vairs nevarēs, tikai starpība ir tajā, ka nu jau būs jāizdod krietni lielākas summas. Līdzīgos veidos cilvēki cenšas taupīt arī, piemēram, uz savu veselību, mājokļa un iedzīves uzturēšanu utt. Patiesībā, ja gribat ietaupīt, tad par sevi un sev piederošajām lietām ir jārūpējas regulāri.

Apdrošināšanas pakalpojumu neizmantošana

Daudzi arī uzskata, ka apdrošināšanas pakalpojumi ir lieka naudas tērēšana, kas domāta tikai bagātajiem. Tā nav tiesa. Dažādi apdrošināšanas veidi mūs var pasargāt no ļoti lieliem, neparedzētiem tēriņiem. Tā kā apdrošināšana ir maksas pakalpojums, protams, nevajadzētu arī pārspīlēt un apdrošināt katru sīkumu, bet vismaz savu veselību, mājokli un automašīnu apdrošināt vajadzētu ikvienam. Par pārējo apdrošināšanas veidu nepieciešamību katram ir jāspriež pašam, balstoties uz savu situāciju, taču visbiežāk apdrošināšanas pakalpojumu izmantošana atmaksājas.

Pārspīlēta atlaižu izmantošana

Vēl taupīgajiem nereti ļoti patīk izmantot atlaides un dažādus īpašos piedāvājumus. Ja tas tiek darīts pareizi, proti, uz atlaidēm tiek pirktas preces, kas tiešām ir nepieciešamas, tā patiešām var ietaupīt diezgan lielas naudas summas, taču daudzi uzskata, ka atlaide jāizmanto par katru cenu. Viņi dažādas preces uz atlaidēm sapērkas vairumā, pat tad, ja tās nav vajadzīgas. Pēc tam nopirktās preces tāpat netiek izmantotas un tiek izmestas laukā. Atcerieties, ka jūs pērkat lietas, ko jums patiesībā nevajag, jūs naudu neietaupāt, bet gan nelietderīgi izšķērdējat, neatkarīgi no tā, kāda ir šīs preces patiesā vērība un cik liela atlaide tai piemērota.

Kā redzams, vēlme ietaupīt bieži vien tikai noved pie liekiem izdevumiem. Tas gan nav jāuztver kā mudinājums netaupīt naudu, bet gan ieteikums darīt to pareizi. Apdomājiet, kāds ir ilgtermiņa ieguvums vai zaudējums no katras taupības metodes un tikai tad pieņemiet lēmumu, vai šo metodi izmantot vai nē.