Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sefevīdu dinastija (1487.-1979.g.)

Sefevīdu dinastija (1487.-1979.g.). Iesākumā Sefevīdi bija šeiha Zahīda al Džilani dibināts sūfiju ordenis, kas atradās Azerbaidžānā pie Kaspijas jūras. 1301.gadā kurdu-persiešu izcelsmes šeihs Safiadīns stājās sunnītiska sūfiju ordeņa priekšgalā, un pārnesa tā centrālo mītni no Tališas uz Ardebīlu. Neskatoties uz laicīgu vājināšanos, ordenis tomēr kļuva arvien bagātāks un stiprāks. Tomēr sefevīdi tikai 1447.gadā nodemonstrēja sevi kā politisku spēku. Šai gadā nomira 4.ordeņa maģistrs Ibrahims, un tā dēls Džunaīds mēģināja mantot tā titulu. Tomār tēvocis Džafars padzina Džunaīdu no Ardebīlas. Par atbildi Džunaīds sakomplektēja sefevīdu militāro vienību. Tā sastāvēja galvenokārt no kizilbašu tjurkiem (izceļotājiem no Kaukāza), kuros Džunaīds iedvesa gazī garu un devās karot pret kristiešu kopienām Gruzijā.
Galu galā Džunaīds sagrāba Ardebīlu. Pieņemts uzskatīt, ka tieši viņš arī saviem sekotājiem iedvesa Ali kultu, taču tā arī nav zināms, kas kļuva par pirmo šiītu - pats Džunaīds, vai tā mazdēls Šahs Alī (sefevīdu galvgalī no 1488.g.). 1494.gadā Šahs Alī tika nogalināts kaujā ar Ak-Kojunlu dinastijas valdnieku armiju.
Dinastiju dibinājis Šahs Ismaīls I 1487.gadā. Visu dinastijas pastāvēšanas laiku tā veda nebeidzamus karus ar Osmaņu impēriju par Irākas teritoriju.

sefevīdu (valdnieku dinastija Irānā, valdīja no 1501.–1722.g. un no 1729.–1736.g.) ?????

Saites.
Persijas ķēniņi.