Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Saltikova, Darja (?-1801.g.), Saltičiha

Krieviski - Дарья Николаевна Салтыкова, meitas uzvārdā Ivanova (Иванова) krievu vēsturē vairāk pazīstama ar vārdu Saltičiha (Салтычиха).

Krievu muižniece, kas ārkārtīgi nežēlīgi izturējās pret dzimtcilvēkiem, sevišķi jaunām meitenēm - viens no pašiem negatīvākajiem personāžiem Krievijas vēsturē, pat iemantojusi "krievu Drākulas" palamu.

Radniecība. Vīrs - Gļebs Saltikovs (Глеб Алексеевич Салтыков), no senās un ietekmīgās Saltikovu dzimtas.
2 dēli.

Dzīvesgājums. Viņas vīrs Gļebs Saltikovs mira 1755.gadā un līdz tam viņa savu nežēlīgo dabu nekādi neizrādīja. 25 gadu vecumā Darja palika viena ar diviem maziem dēlēniem. Viņas pilnīgā pakļautībā nonāca vairāk kā 600 dzimtcilvēki un ievērojama bagātība. Viņu atbalstīja arī daudzie un ietekmīgie radi no senās Saltikovu dzimtas.
Kapli un dzimtcilvēki visai drīz sāka just saimnieces nenormālības uz savas ādas. Viņa stundām vien varēja spīdzināt ļaudis par to, ka, viņasprāt, grīda nav uzmazgāta labi.
Tādejādi domājams, ka tieši vīra nāve provocējusi viņai psihisku saslimšanu, jo cita saprātīga skaidrojuma Saltičihas sadismam nav.

Izmeklēšana un sods. Par Saltičihas noziegumiem zināja ilgus gadus, tomēr viņu nesodīja. Saltikovas zemnieki sūdzējās, tomēr ne Elizabetes ne Pētera III valdīšanas laikā lieta līdz izmeklēšanai tā arī nenonāca. Iemesls - augsti stāvošu radinieku aizbildniecība. Saltičiha bagātīgi arī deva kukuļus ierēdņiem.
Tā sākās tikai 1762.gadā, kad tronī kāpa Katrīna II. Diviem Saltičihas zemniekiem, kuru sievas bija nomocītas līdz nāvei, izdevās iesniegt sūdzību ķeizarienei. Katrīna II nolēma ar šo piemēru parādīt, ka nelikumības viņas valstī izmeklēs neskatoties uz ļaundaru stāvokli sabiedrībā.
Izmeklēšana ilga 6 gadus. Izmeklētāji noskaidroja, ka Saltičiha vainojama 38 cilvēku nāvē - tie gan bija tikai noskaidrotie gadījumi. Patiesais viņas un līdzskrējeju upuru skaits nav zināms vēl šodien. Viņas zemnieki pratināšanās apgalvoja, ka tādu esot 75. Vēl ir arī cits skaitlis - 139. Pamatā tās bija sievietes un meitenes.
1768.gadā Senāts beidzot iznesa spriedumu par Saltičihas vainu. Tomēr soda veidu atstāja Katrīnas II ziņā, kura to pārrekstīja 4 reizes. Sākumā viņa gribēja piespriest nāvessodu, bet pēcāk tomēr piesprieda mūža ieslodzījumu. Saltičiha tā arī pavadīja visu atlikušo mūžu ieslodzījumā. Pirmos 11 gadus zemnīcas tipa cietumā, 2 m augstumā, praktiski vienmēr tumsā. Vēlāk viņu pārveda uz nelielu akmens piebūvi baznīcai viena no Maskavas klostera teritorijā.
Vēsturnieki liecina, ka uz tiem, kas bija atnākuši palūkot uz "Cilvēkēdāju" ("Людоедкa") Saltičiha lamājusies,spļāvusi un bakstījusi no lodziņa ar nūju.

Darja Saltikova nomira 1801.gada 9.decembrī 71 gada vecumā, 33 no tiem viņa bija pavadījusi ieslodzījumā.

Saites.
Maniaki, sadisti un slepkavas.