Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Šanhajas Sadarbības organizācija

Angliskā abreviatūra - SCO.
2001.gadā Ķīnas un Krievijas dibināta Āzijas valstu organizācija, kas apvieno Ķīnu, Krieviju, Indiju, Pakistānu, Kazahiju, Kirgīziju, Tadžikiju.

Vēsture. Organizācijas pirmsākumi meklējami 1996.gadā, kad izveidojās t.s. Šanhajas piecinieks - Ķīna, Krievija, Kazahija, Tadžikija un Kirgīzija.
Oficiāli organizācija nodibināta 2001.gadā, kad tajā iestājās arī Uzbekija.
2015.gadā organizācija kļuva plašāk zināma, jo sākās divu nesamierināmo pretinieču Pakistānas un Indijas iestāšanās process.
2021.gada septembrī Tadžikijas galvaspilsētā Dušanbē notika organizācijas samits, kura laikā tika dots strats Irānas pilnvērtīgai dalībai šai organizācijā.

Atskaitot Indiju, visas pārējās valstis ir vairāk vai mazāk autoritāras, kas uzliek zināmu nospiedumu visam blokam. Atbilstoši nolikumam, iestāšanās procedūra ilgst 2 gadus.

Oficiāli organizācijas mērķis ir "reģionālās sadarbības un drošības veicināšana," tomēr īstenībā tā kļūst par Eirāzijas alternatīvu  Rietumu globalizācijas modelim - to par ģeopolitikas teorijās sākuši dēvēt par Lielo Eirāziju. 3 valstis pašlaik vēl ir novērotāju statusā - Mongolija, Baltkrievija un Afganistāna. Par novērotājām plāno būt Vjetnama, Bangladeša, Izraēla, Ukraina u.c., jo iesniegušas atbilstošus pieteikumus. Pirmā līmeņa iestāšanās sarunas sāktas pēc Dušanbes samita ar Ēģipti, Kataru. Saūda Arābiju, arī Turciju, kas ir NATO dalībvalsts.

Šanhajas Sadarbības organizācija nepretendē uz militāra bloka statusu, atšķirībā no tikko dibinātā AUKUS.