Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Šurupakas ķēniņi

Ubartuts.
Ubar-Tutu.
Analogi un sinonīmi. Bībeliskais Lamekss varētu būt.
Radniecība. 9.ciltstēvs pa Sifa līniju. Tēvs Matuzāls. Tam bija divas sievas: dēls Iavals no pirmās, divi dēli Iuvals un Tuvalkaīns no otrās. Vēl arī dēls Ziusudra jeb Noāss.
Biogrāfija. Viņa trīs dēli Bībelē nosaukti par civilizācijas nesējiem. Izdarīja slepkavību – nogalināja vīrieti un bērnu, pēc tam par to izstāstīja savām divām sievām. Pēc šī notikuma Bībele par Lameksu vairs nesaka ne vārda.

Ziusudra.
Sinonīmi un analogi. Utnapišti – šumeriem, arī akadiešu tekstos, Noāss – Bībelē. Poēmā „Eposs par Gilgamešu” Enki nosauc Utnapišti par atra-hasis ("viedais"). Grieķiem - Ksisurts.
Radniecība. Tēvs Ubartuts.
Dzīvesgājums. Šurupakas valdnieks. Šumeru valdnieku sarakstā W-B62 minēts, ka viņš valdījis 10 sarus = 36 000 Zemes gadus.
Neilgi pirms Plūdiem notika Dievu sapulce, kurā tika nolemts cilvēci iznīcināt. Balsošana un tās rezultāti tika turēti lielā slepenībā. Taču Enki uzmeklēja Ziusudru un pavēstīja tam par draudošajām briesmām. Lai Enki nepamanītu, viņš runāja caur niedru aizslietni, dod precīzus norādījumus kuģa būvei.
Septiņās dienās kuģis tika uzbūvēts, jo valdnieks pilsētniekiem paziņoja, ka pametīs pilsētu un dosies pie Enki uz Lejaszemi. Kuģi ar lielām pūlēm nolaida ūdenī, uz tā tika paņemta Ziusudras ģimene, tā radinieki, mājlopi un savvaļas dzīvnieki, kā arī visi meistari, kas palīdzēja kuģa būvē. Kā pēdējais pēc Šamaša signāla iegāja Ziusudra un aizdrīvēja aiz sevis durvis. Pēc septiņām dienām šķirsts piestāja pie Niciras kalna. Sešas dienas Ziusudra gaidīja. Tad izkāpa no škirsta un nesa Dieviem upuri. Šeit savācās Dievi un starp Enki un Enlilu notika izskaidrošanās. Enlila dusmas rima, viņš Ziusudru svētīja, pielīdzināja Dieviem un dāvāja tam Mūžīgo Dzīvību.

Vēl bijis arī valdnieks Susa.