Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Serabit el Hadema

Atrašanās vieta. Ēģiptes Sinaja pussalas dienvidos, netālu no Sinaja kalna. Senas vara un tirkīzu raktuves.

Atklāšana un izpēte. Šo vietu rūpīgi izpētījis angļu arheologs sers Viljams Flinderss Pitrijs no 1904.–1905.gadam un uzgāja uzrakstus uz akmens plāksnēm.

Vēsture. Te dzīvojis Mozus kādus 25 gadus, pēc tam, kad bija bēdzis no Ēģiptes par uzrauga slepkavību. Apmēram no 1990.-1190.g.pmē. šī vieta bija liels vara un tirkīzu ieguves centrs.

Arhitektūra. Plakanā kalna virsotnē atrodas apmetnes drupas. Šeit ir obeliski, altāri un greznas kolonnas, kas ir liela ēģiptiešu tempļa atliekas. Visa apmetne ir liels metalurģijas centrs un apkārtnē ir tikuši veikti plaša mēroga kalnrūpniecības darbi. 

Objekti. 
Hatoras svētnīca. 

Atradumi.
Vairāku akmens plāksnīšu atlūzas. Nezināma piktogrāfiska rakstība no semītu-kanaāniešu grupas. Tādu bija ap 40, literatūrā tie bieži saukti kā kanaāniešu uzraksti. Tie bija uz akmens plāksnēm un pirmos atrada Flinders Petrijs 1904.-05.gadam. Citi pētnieki vēlāk atrada pārējos. To vecums ir apmēram 1500.g.pmē. Raksts nosaukts par protosinaītisko un ir kanaāniešu rakstu pamatā. Uzrakstus atšifrēja A.H.Gardiners un citi pētnieki, bet ne visus.
Daudzi ēģiptiešu raksti ar hieroglifiem.

Saites:
Senā Ēģipte.