Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Šahs

Izgudrots Indijā. To te sauca par „četrām ieroču šķirām.”

1967.gadā nodibināja šahistu balvu - Oskaru (tāpat kā Kinoakadēmijas balva).
1997. (1996.?)gadā IBM radītais dators Deep Blue pirmo reizi vēsturē pieveica pasaules čempionu šahā - Hariju Gasparovu. 

Anglosakšu zemēs laidni sauc par bīskapu.

Šaha čempioni.
1948.-1957.g., 1958.-1960.g. un 1961.-1963.g. pasaules čempions šahā bija Mihails Botviņņiks.
8.čempions - Mihails Tāls. Rīdzinieks kļuva par čempionu 1960.gada 7.maijā Maskavā. Cīņā viņš ar rezultātu 12 1/2 : 8 1/2 uzveica iepriekšējo čempionu Mihailu Botviņiku, un kļuva par visjaunāko šaha čempionu pasaulē - 23 gadu vecumā. Tēvs Mihailam spēlēt šahu iemācīja tikai 7 gadu vecumā.

1975.gada 3.aprīlī FIDE prezidents M.Eive par atteikšanos spēlēt ar pretendentiem, atņēma pasaules čempiona titulu Bobijam Fišeram (11.pasaules šaha čempions) un par 12.pasaules čempionu šahā pasludināja Anatoliju Karpovu, kas kļuva par 12.pasaules čempionu šahā. Viņam ir piemineklis Rīgā, Vērmanes dārzā un vaska figūra Tūjā, Minhauzena muzejā.

1985.gada 9.novembrī par 13.pasaules šaha čempionu 22 gadu vecumā kļuva Gasparovs (īstā uzvārdā Vainšteins), kad viņš uzvarēja Anatoliju Karpovu. Kļuva par visjaunāko šī titula īpašnieku šaha sacensību vēsturē un noturēja titulu līdz 1993.gadam.
Dzimis Baku, 12 gadu vecumā ar radinieku piekrišanu atteicās no žīdu uzvārda un pieņēma krievisko mātes uzvārdu, lai atvieglotu sev šaha karjeru.
1993.gadā viņš un Naidžels Šorts sastrīdējās ar Starptautisko šaha federāciju (FIDE) un izveidoja jaunu organizāciju - Profesionālo šaha asociāciju. Tomēr pēc 3 gadiem tā zaudēja galveno sponsoru un pastāvēšanu izbeidza. Kopš 2004.gada Gasparovs darbojas dažādās sabiedriskajās un politiskajās opozīcijas kustībās Krievijā, ir viens no kustības "Solidaritāte" līderiem, liels V.Putina kritiķis.

Al Masudi, „Zelta pļavas”: „Musulmaņu filozofs apgalvo, ka šaha spēles izgudrotājs bijis mutazilīts, mācības par taisnīgumu vai brīvo gribu piekritējs, kamēr nardas izgudrojis fatālists, kas šai spēlē centies parādīt, ka cilvēks ir bezspēcīgs likteņa priekšā, un patiesība ir tanī, ka tikai liktenis noteic cilvēka uzvedību.”

FIDA prezidenti.
      Makss Eive (1970.-1978.g.). 

Nospiedums civilizācijā.
Šahruhs. Savu dēlu un mantinieku par "Šaha laidni" nosaucis baismīgais Vidusāzijas iekarotājs Tamerlans, dēļ dēla aizraušanos ar šaha spēli.

Saites.
Indija.
Sporti.