Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Skitu ķēniņu saraksts

Atejs (V gs.pmē.).
Apvienojis skitus valstī un tā piedzīvoja uzplaukumu.

Arnapeits (V gs.pmē.) jeb Ariapifs.
Radniecība. Dēli – Skils un Oktamasads. Sieva – grieķiete no Istropoles.
Biogrāfija. Par viņu stāstījis Hērodots.

Skils (V gs.pmē.).
Radniecība. Tēvs – ķēniņš Arnapeits jeb Ariapifs (pēc Hērodota vēstītā). Māte – grieķiete no Istropoles (pēc Hērodota stāstītā). Brālis – Oktamasads.
Biogrāfija. Māte-grieķiete dēlam iemācījusi grieķu valodu un rakstību. Skils „nemīlēja skitu dzīvesveidu” un reliģiju. Viņš uzbūvējis Olvijā bagātu namu, kurā „it visā dzīvojis helēniski un upurējis dieviem pēc helēņu paražas.” Uzzinājuši par to, skiti sacēlās pret Skilu, kurš aizbēga pie trāķiešu ķēniņa Sitalka. Skitu un trāķiešu kara laikā Skils tika izdots skitiem, un viņa brālis Oktamasads to sodīja ar nāvi.

Skilūrs (II gs.pmē.).
Radniecība. Dēls – Palaks.
Biogrāfija.
Avoti. Pazīstams no Strabona un Plūtarha darbiem, no uzraksta, kas uziets pie Simferopoles un no Olvinas pilsētas monētām.
Viņa valdīšanas laikā Skitijā ietilpa Dienvidu Bugas un Dņepras lejtece un Krimas stepju daļa ar galvaspilsētu Neapolē (Simferopoles tuvumā).
Olvinas pilsēta bija nonākusi skitu atkarībā, un tajā Skilūrs kala savas monētas. Ar Olvinas pilsētas tirgoņu palīdzību šis skitu ķēniņš kārtoja maizes eksportu. Centās paplašināt savas valsts robežas un iegūt izeju uz jūru. Tādēļ viņš sagrāba Krimas piekrasti ar Hersonēsu un apkārtni (Kerkinitīdu, Brīnišķo līci u.c.).
Noslēdza militāru savienību ar roksolāniem (viena no sarmātu ciltīm).
Vēlāk Hersonēsu atdeva pontiešu ķēniņam Mitridātam Eipatoram. Karā ar Mitridātu (ap 108.-107.g.pmē.) skiti cieta sakāvi un šā kara laikā gāja bojā arī Skilūrs.

Palaks (II gs.pmē. 2.puse).
Radniecība. Tēvs – Skilūrs.
Biogrāfija. Stājās skitu karaspēka priekšgalā, kas cīnījās pret Hersonēsas pilsētu. Cieta sakāvi no Diofanta komandētās pontiešu armijas, ko Hersonai palīgā bija atsūtījis Pontas ķēniņš Mitridāts VI.
Palaks ar roksolānu atbalstu drīzumā uzbruka otro reizi, taču arī šoreiz skitus sakāba no Pontas atsūtītais karaspēks.
Tādējādi Skitu valsts atzina sevi par Mitridāta VI pakļautu.

Saites:
Skiti.
Skitu valsts.