Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Servijs Tullijs (578.-534./533.g.pmē.)

Ķēniņu laikmeta 6.Romas etrusku izcelsmes ķēniņš no 578. līdz 534./533.g.pmē.

Radniecība. Tēvs - Vulkāns.
Pamāte - ķēniņa Tarkvīnija senā 1.sieva Tanakvila.
Jaunākā meita - Tullija. Tits Līvijs savā "Vēsturē' vēsta, ka tā ļoti izcēlusies ar nežēlību un valdonību.

Dzīvesgājums. Romas sestais ķēniņš, kas valdīja no 578.- 534./533.g.pmē.
Daži senie autori Serviju Tuliju uzskata par etrusku teiku varoni Mastarnu.
Par nākšanu pie varas viņam jāpateicas ķēniņienei Tanakvilai. Seno romiešu vēsturnieks Tits Līvijs savā monumentālajā darbā "Vēsture" vēstī, ka sievas ir spēlējušas būtisku un aktīvu lomu visu Tarkvīniju dinastijas ķēniņu likteņos. Kad Tanakvilas vīrs, kas jau bija kļuvis par Romas ķēniņu Lūciju Tarkvīniju Prisku, tika nogalināts, Tanakvila mācējusi šo faktu paturēt noslēpumā tik ilgi, kamēr viņas padēls Servijs Tullijs spēja kļūt par nākamo Romas ķēniņu.
Viņš iedibināja centūriju sapulces (saskaņā ar romiešu avotiem) - tajās dzimtu trības tika aizvietotas ar teritoriālām. Veica valsts iekārtas reformu, izveidojot jaunu tautas sapulci – centūriju komīcijus (comitia centuriata) tādējādi Romas tautā iekļaujot arī plebejus. Tādas sapulces izveide saistāma ar konfliktu starp ķēniņu un aristokrātiju. Ķēniņš reformēja arī agrāko Romas dalījumu ciltīs, sadalot Romas pilsētu 4 teritoriālās trībās – rajonos.
Esot reiz rādījies pirmajam Romas ķēniņam Romulam.

Servija Tullija nāve. Viņu nogalināja nākamais 7.etrusku ķēniņš Tarkvīnijs Lepnais. Tits Līvijs vēsta, ka Servija Tullija jaunākā meita Tullija nogalināja savu māsu, brāli un tad pašas vīru, lai varētu aprecēties ar pusbrāli Lūciju Tarkvīniju, kurš, Tullijas mudināts un iedvesmots, ar bruņotu spēku sagrāba ķēniņa troni, piespiezdams senatorus viņu pasludināt par valdnieku. Līvijs vēsta, ka Tullija ar kaujas ratiem pārbraukusi pāri nogalinātā Servija Tullija ķermenim un pēc tam paņēmusi daļu no mirušā ķermeņa un asinīm, kuras ziedojusi saviem mājas gariem.

Saites.
Romas valdnieku saraksts (753.g.pmē.- 475.g.mē.).
Senā Roma (753.g.pmē.-475.g.mē.).
Roma.