Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Saules dinastija

Saules dinastija (surjavamsa), hindu mitoloģijā ir viena no galvenajām valdnieku un varoņu dzimtām.

Saules dinastijas mītiskā vēsture. Tās vēsture ir mērāma miljonos gadu. Saules dinastiju pirms 2 000 000 gadu aizsāka Išvaku, kurš valdīja Ajodhjas pilsētā. Interesanti, ka daudzi radžas līdz pat mūsu laikiem uzskata, ka ir cēlušies no Saules dinastijas.
Patiešām, Saules dinastiju valdnieku sarakstos, kas dažādos variantos ietverts daudzās puranās, minēti arī vēsturisku personu vārdi. Pēc Išvaku nāves par Ajodhjas valdnieku kļuva viņa vecākais dēls Vikšuki. Otrs Išvaku dēls nodibināja valdnieku dinastiju Mithilas pilsētā (Videhas valsts ir mūsdienu Biharas ziemeļu daļa).

Saules dinastijas ievērojamākie valdnieki. Episkajās un puraniskajās leģendās īpaši tiek cildināti Vikšuki pēcteči, viņu vidū valdnieks Prithu, Mandhatri, Satjavrata, bet, jo īpaši Rāma, kas pēc "Višnupuranas" bija sešdesmit pirmais Išvaku pēctecis, dieva Višnu avatara.
Par tuvākajiem Rāmas senčiem stāsta slavenā Kalidasas poēma "Raghuvana" - Raghu dzimta." Šajā poēmā vēstīts par Rāmas vecvectēvu Raghu, kas devās divkaujā ar dieviem Indru un Kuberu, un iekaroja visas pasaules valstis. Tā stāsta arī par Rāmas vectēvu Adžu, kas nomira no žēlabām pēc savas nelaikā mirušās sievas Idumati. Šī poēma vēsta arī par to, ka Rāmas tēvs Dašaratha cīnijās dievu pusē, kad tie karoja ar asūrām. Nimi pēcteči veidoja Saules dinastijas jaunāko atzaru. Nimi pēcteču vidū bija arī Mithilas valdnieks Džanaka, Sitas audžutēvs: Sita kļuva par Rāmas sievu.   

Saites.
Hindu mitoloģija.