Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Senegambijas akmens apļi

Visai autonoma megalītu kultūra bijusi izveidojusies Senegambijas (ar to domāta Senegālas un Gambijas teritorijas, kas vienu laiku bija apvienojušās kopējā valstī) reģionā. Te, Gambijas upes baseinazemēs ir izvietoti simtiem šādu akmens pieminekļu. Vairums no tiem apļu veidā, bet ir arī megalītiskas bloku kapenes un stēlas. Slavenākais no objektiem - Vasū akmena apļu komplekss Gambijā.

Vasū apļu atrašanās vieta. Wassu Stone Circles. Gambija, 20 km uz ZR no Džordžtaunas un 500 m pirms Vasū ciema (ja brauc no Džordžtaunas puses). Senegālā un Gambijā kopumā uzieti pāri par tūkstoti šādu monumentu. Visi tie izvietoti plašā joslā gar Gambijas upi 62 jūdžu platumā un 217 jūdžu garumā.
Tūristam. Pie apļiem labāk doties no Džordžtaunas puses, lai gan aprakstos teikts, ka tas iespējams arī no Farafennas, taču te tad jāņem vērā, ka ceļš esot briesmīgs. Džordžtaunā uz Vasū ciemu rītos no prāmju stacijas ziemeļu malas atiet apvidus taksis (bush taxi), maksa - 25 D. Brauciena laiks - vairākas stundas. Tas atiet tad, kad ir savācies pilns.
Privātais taksis uz dienu maksā ap 700 D.
Ieejas maksa 30 D (?Ls). Vietas uzraugs Jums parādīs mazu, bet labi ierīkotu muzeju (atvērts 2000.g., darba laiks no 8.00 līdz saulrietam) ar attiecīgu ekspozīciju, kas zīmējumos parāda kā tapuši akmens apļi un apbedījumi tajos.
Apraksts. Šie ir iespaidīgākie no Senegambijas akmens apļiem.
11 antīki megalītu apļi. Katrs no vairākiem apļiem sastāv no 10-24 vulkāniskas izcelsmes sarkanbrūniem akmens stabiem. To augstums ir no 1-2,5 m, bet svars - vairākas tonnas.
Vairums no akmens apļiem, kas izvietoti apvidū (ne tikai Vasū grupas) tiek datēti ar mūsu ēras 500.-1000.g., pirms šeit uz dzīvi bija apmetušies mandinku iedzīvotāji. Pēdējie pētījumi gan rādot, ka apbedījumi šeit bijuši vēl ilgi pirms apļu uzsliešanas.
Izpēte. Vismaz ducis izrakumu te bijuši sākot jau no 1800.g.
Izrakumi atklāja neskartus apbedījumus gandrīz visu apļu centros: uzieti kauli un artefakti. Iesākumā uzskatīja, ka apbedījumi veikti jau pēc akmens apļu izveidošanas.
Par apļu izveidotājiem ir zināms pavisam maz. Vairumā tie būs bijuši zemnieki, jo visi apļi atrodas tuvu upēm. Daži no apglabātajiem ir bijuši mednieki, jo aprakti kopā ar šķēpiem.
Uzieti dzelzs ieroči, bultu un šķēpu uzgaļi, keramiskie trauki un arī bronzas darinājumi.
Secināts, ka akmeņi iegūti tepat apvidū. Cilindriskai un poligonālai apstrādei izmantoti dzelzs instrumenti.
1995.gadā monuments atzīts par valsts nozīmes vēstures pieminekli un 2006.gada 21.jūlijā iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā (kopā ar vēl 92 pieminekļiem Senegambijas rajonā).

Citi Gambijas akmens apļi.
Lamin Koto. Mazāki un ne tik iespaidīgi kā Vasū grupas apļi. Atrodas visai tuvu Džordžtaunai un tikai 1,7 km no Gambijas upes ziemeļu (labā) krasta, labajā ceļa pusē zem milzīga koka.
Niani Maru. Šeit apļi izvietoti abās ceļa pusēs.
Njai kunda. Lielākais akmens te ir pāri par 10 t svarā.
Kerr Batch. 9 akmens stabu apļi, pie kam viens no stabiem izcirsts "V" burta veidā.

Sine-Saloum megalīti. Vēl līdzīgi apļi sastopami Sine-Saloum apvidū Senegālā, na pārāk tālu no Gambijas akmens apļu apvidiem, būtībā vienas un tās pašas megalītu kultūras paraugi. Šīs vietas apmeklēja www.aliens.lv 2008./09. gadu mijā un aplūkojami attēli fotogalerijā. 

Saites.
Senegāla.