Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Šaujamieroči

Walther PP. Burti "PP" norāda, ka ierocis bija policijas pistole.

Arkebūzas.
Berdana šautenes.
Karabīnes.
Musketes.

Ložmetēji.
Pakla bise. Angļu jurists Džeimss Pakls 1718.gada 17.maijā patentēja tā saukto "Pakla bisi." Šis ierocis bija pirmais veiksmīgais ložmetējs.

Modfa. Viens no pirmajiem rokas šaujamieročiem pasaulē. To lietoja arābi XII-XIII gs. Tai bija īss metāla stobrs, kas piestiprināts garam kokam. Lādējama pa stobru, šaušana notika ar nelielām metāliskām lodēm.

Patronsomas. Nelielas somas patronām un magazīnām, kas stiprinājās pie jostas.

Ručņica. Viens no pirmajiem rokas šaujamieroču paraugiem Austrumeiropā un Krievijā. parādījās XIV gs. beigās. Bija veidota no kalta gludstobra un koka laidnes. XVI gs. sākumā tās nomainīja musketes.

Fuzeja. Fuzja (poļu val.) un fusil - "bise" (franču val.). Senlaiku kramenīca, gludstobra, pa stobru lādējama. XVIII gs. sākumā nomainījusi musketi.

Štucers. Saīsināta pa stobru lādējama vītnes šautene XVI-XIX gs. Tai piemita paaugstināta spēja šaujot veidot kūli.

Bise. Medību šaujamierocis, radies XVII gs. sākumā. Sākumā bise bija vienstobra, kopš 1738.gada - arī divstobru. Pirmās no resgaļa ar patronām lādējamās bises konstruēja franču meistars Lefošē 1833.gadā un vācu meistars N.Dreize 1836.gadā. Tagad ražo 1, 2, 3 un 4 stobru vienpatronas bises, galvenokārt ar ielādēšanai noliecamu stobru, kā arī vairākpatronu (2-7) bises ar magazīnu. Pēc stobra kanāla uzbūves, stobru komplektācijas un lādiņa veida izšķir gludstobra (skrošu), vītņstobra (ložu) un kombinētās (skrošu un ložu) bises. Bišu kalibru izsaka milimetros, collās, decimāldaļās vai numuros.

Triecienšautene „Sturmgewehr 44.” Daudzi uzskata, ka „Sturmgewehr 44” ir bijusi pasaulē pirmā modernā triecienšautene. Tas bija unikāls selektīvas uguns ierocis, kas apvienoja karabīnes un automātiskās šautenes labākās īpašības. StG44 bija arī papildaprīkojums „Zielgerät 1229,” infrasarkanais tēmeklis, kas ļāva kājniekiem un snaiperiem precīzi šaut arī naktīs. Taču neskatoties uz piemēroto dizainu un efektivitāti, kaujas laukā šie ieroči nokļuva pārāk vēlu, lai nopietni ietekmētu kara gaitu. Pēc kara triecienšauteņu ideju pārņēma vairākas valstis, tostarp PSRS, ASV un Argentīna.

Interesanti! Aplencot Baijerburgas vācu bruņinieku cietoksni, lode nāvējoši ķēra leišu ķēniņu Ģediminu. Tādējādi vēsturnieki uzskata viņu par pirmo monarhu, kas gājis bojā no šaujamieroča.