Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Santarosas sala

Santa Rosa Island.
Sala Klusajā okeānā ap 20 km no Ziemeļamerikas Kalifornijas piekrastes, kur uzietas 13 000 gadu senas cilvēku apmetnes.

Cilvēki salu apdzīvoja pirms 13,0-13,1 tūkst. gadu cilvēki apdzīvoja arī Santarosas salu Kalifornijas piekrastē, kur, iespējams, ieradās, izmantojot laivas. Vai viņi ieradās uz salu ar laivām no kontinenta vai izmantoja iespēju pirms ledāja atkāpšanās ierasties pa jūru no Āzijas, tas nav zināms.
Tai laikā Santarosas sala bija viena liela sala ar tagad kaimiņos esošo Sanmigelas salu.
2008.gadā tika atklātas vēl 3 apmetnes, kuru pētījumu rezultātus apkopojis Jons Ērlandsons (Jon M.Erlandson) no Oregonas universitātes ASV.

Apstiprināti artefaktu datējumi: Santarosā - 13000±200 gadi, Sanmigelā - 11500±200 gadi. Uziets ļoti maz lielo dzīvnieku palieku, kas ir raksturīgi salu faunai, bet ļoti daudz – putnu un jūras velšu palieku, kas ir saprotams.

Santarosas apmetne bija novietota 75 m virs ūdens līmeņa.

Svarīgs fakts saistīts ar rīku līdzību ar tiem paraugiem, kuri zināmi kontinenta ziemeļrietumu rajonu iedzīvotājiem pirms 14 000–14 300 gadiem, nevis līdzīgi Klovisas kultūrai, kuras pārstāvji bija lielo zīdītāju mednieki.

Atradumi.
Ārlingtonspringsas cilvēks. Tur 1959.gadā tika atrasti cilvēka kauli, kuru vecums ir 13 000 gadu.
Dzīvnieku atliekas. Iespējams, tā bija sezonālā apmetne, jo nav atrastas molusku čaumalas, bet daudz zosu kaulu – zosis šeit parādās uz ziemošanu.
Darbarīki. Medīja jūras zīdītājus un zvejoja. Par to liecina ne tikai kauli, bet arī atrastie darba rīki – harpūnu uzgaļi, sirpveida krama rīki putnu medībām u.c.
Obsidiāna darbarīks. Obsidiāna rīks bija atnests no Koso vulkāniskā lauka, kas atrodas uz kontinenta, Mohaves tuksneša ziemeļos 300 km attālumā.

Saites.
Kalifornijas pavalsts.