Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sanmigelas sala

San Miguel Island.
Sala Kalifornijas piekrastē Klusajā okeānā, kurā uzietas 13 000 gadu senas cilvēku apmešanās pēdas.

Pirms 13 000 gadu Sanmigelas sala bija viena liela sala ar tagad kaimiņos esošo Santarosas salu.
Cilvēki salu apdzīvoja pirms 13,0-13,1 tūkst. gadu cilvēki apdzīvoja arī Santarosas salu Kalifornijas piekrastē, kur, iespējams, ieradās, izmantojot laivas. Vai viņi ieradās uz salu ar laivām no kontinenta vai izmantoja iespēju pirms ledāja atkāpšanās ierasties pa jūru no Āzijas, tas nav zināms.

Sanmigelas salā atklātas 2 apmetnes, tās ir lielākas nekā Santarosas apmetne. Tās arī situētas 60-75 m augstumā virs ūdens līmeņa 1-2 km no piekrastes. Apmetņu vietās atrasti asgaļi (points), lielie divšķautņu rīki (bifaces) sirpveida rīki, harpūnu uzgaļi un naži. Atšķirībā no Santarosas palieku sastāva, šeit ir daudz gan putnu un jūras zīdītāju kaulu, gan lielas kaudzes molusku čaumalu. Tās bija Abalones haliotis, gigantiskie hitoni Cryptochiton stelleri, gliemezis melnais turbāns Tegula funebralis, mīdijas un krabju bruņas. Varēja secināt, ka cilvēki gan medījuši, gan zvejojuši, gan bēguma laikā vākuši piekrastes jūras gultnes iemītniekus, kas bija labs papildinājums pārtikas krājumiem.

Apstiprināti artefaktu datējumi: Santarosā - 13000±200 gadi, Sanmigelā - 11500±200 gadi. Uziets ļoti maz lielo dzīvnieku palieku, kas ir raksturīgi salu faunai, bet ļoti daudz – putnu un jūras velšu palieku, kas ir saprotams.

Svarīgs fakts saistīts ar rīku līdzību ar tiem paraugiem, kuri zināmi kontinenta ziemeļrietumu rajonu iedzīvotājiem pirms 14 000–14 300 gadiem, nevis līdzīgi Klovisas kultūrai, kuras pārstāvji bija lielo zīdītāju mednieki.

Saites.
Pirmie amerikāņi.
Kalifornijas pavalsts.