Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Samarra

Atrašanās vieta. Irāka.

Vēsture. 836.gadā, meklējot personisko drošību, kalifs Al Mutasims bija spiests pamest Bagdādi, kur gruzdēja nemieri, un dibināja jaunu galvaspilsētu Samarrā (tagadējā Irākā), kas palika Abasīdu kalifāta galvaspilsēta 56 gadus.
Jaunā pilsēta ātri auga un izstiepās gar Tigras upi 35 km garumā un 7,5 km platumā.
Kalifs Al Mutadīds (892.-?) pārnesa galvaspilsētu no Samarras uz Bagdādi.

Objekti.
Zelta mošeja jeb Askarijas svētnca. Viena no četrām galvenajām šiītu svētvietām Irākā. Tiek uzskatīts, ka tajā 878.gadā šeit pazudis pēdējais 12.imāms Muhammeds el Mahdī. Šiīti tic, ka pirms pastarās dienas viņš atgriezīsies, lai atjaunotu taisnīgumu pasaulē. Pirms 1100 gadiem mošejā apglabāti divi imāmi, kas bija pravieša Muhameda pēcteči. Zelta kupola celtniecību pabeidza 1905.gadā. 2006.gada 22.februārī cieta teroristu rīkotā sprādzienā, kas sagrāva zelta kupolu, bet tajā necieta minareti. Sprādziens izraisīja šiītu atriebības vilni, kurā tika nogalināti tūkstošiem sunnītu. Divus minaretus sagrāva 2007.gada 13.jūnijā sarīkotais sprādziens.
Mošejas kupols klāts ar 72 000 zelta plāksnīšu. Saskaņā ar šiītu leģendām 878.gadā alā zem šī tempļa izgaisa 12. un pēdējais imāms, kas reiz atgriezīsies, nesot miera un taisnīguma laikmetu. 2006.gada 22.februāra agrā februāra rītā sunnīru fundamentālisti templi uzspridzināja. 

Tornis. Celts VIII gs. 164 pēdas augsts. Laikam mošeja.

Kazarmas. Plašās kazarmas tagad ir drupās. Tajās dzīvoja kalifa tjurku kareivji. 

Saites.
Arābi.