Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Šrilanka

Valsts Ceilonas salā uz dienvidiem no Indostānas pussalas.

Galvaspilsēta - Kolomba.
Nauda. Šrilankas rūpijas, 1 Ls ~250 rūpijas.

Iedzīvotāji. Sindi, tamili (ienācēji, dravīdu tauta).
Etniskas grupas - Šrilankas birģeri, Šrilankas mauri.

Vēsture.
Singāļu valsts rašanās.
Saskaņā ar ceiloniešu vēsturisko hroniku "Mahavansa" leģendārais indiešu princis Vidžajs 483.g.pmē. ieradies Ceilonas salā sinhāļu (vēlāko singāļu) karavīru vienības priekšgalā. Sinhāļi sagrābuši zemes salas ziemeļos un dienvidos, uzcēluši virkni apmetņu. Vidžajs kļuvis par pirmo Singāļu valsts ķēniņu, bet  salas iedzīvotājus no tā laika sāka saukt par sinhāļiem (jeb singāļiem).
Tā kā Lielbritānija bija starp Napoleona I Bonaparta uzvarētājām, tad, saskaņā ar Vīnes kongresa (1814.-1815.g.) rezultātiem Holandei atņēma Ceilonas salu.
XX gs. sākumā Ceilona kļuva par iemīļotu eiropiešu mistiķu pārceļošanas vietu. Tā, piemēram, pazīstama Londonas aktrise un skaistule Florensa Farra aizrāvās ar ezotēriku - 1912.gadā viņa pameta Angliju un devās uz Ceilonu, kur strādāja par direktori meiteņu pansijā. Alans Benets, Alistera Kroulija māceklis, arī pameta Angliju ap gadsimtu miju, apmetās Ceilonā un kļuva par budistu mūku.
Neatkarības iegūšana. To ieguva 1948.gadā.
Kļūšana par republiku. 1972.gada 22.maijā Šrilankā pieņēma jaunu konstitūciju un pasludināja sevi par Šrilankas Republiku. Par valsts prezidentu kļuva Viljams ???.
2004.gada postošajā cunami salā gāja bojā un pazuda bez vēsta apmēram 35 000 cilvēku.

Aplūkojamie objekti.
Kolomba. Šrilankas galvaspilsēta.

Ādama virsotne. 2240 m augstumā. Sausajā sezonā kalnā kāpj tūkstošiem svētceļnieku – budisti, kristieši, hindi un musulmāņi. Tā kā dienas karstumā tas ir pārlieku grūti, tad to dara naktīs. Pats īsākais ceļš piedāvā 1000 m kāpienu pa 5000 pakāpieniem. Pašā kalna galā klintī ir it kā cilvēka kājas nospiedums. Tas ir pēdas formā un ar izmēriem 160 X 75 cm un vairāku cm dziļumā. To ir pagrūti aplūkot, jo svētceļnieki to nober ar lakatiem un ziediem. Augšā atrodas neliels templis. Svētceļnieki skaita mantras.
Hinduisti tic, ka nospiedumu ir atstājis Šiva, un tie sauc kalnu par Šiva Nadi Padan. Budisti to sauc par Šri Pada – „Svētais kājas nospiedums”. Leģenda vēsta, ka Buda šo kalnu apmeklējis 500.g.pmē. Pirmais budistu templis te tika uzcelts jau ap 300.g.pmē.
Kristieši un musulmaņi stāsta, ka tad, kad Ādams ticis izdzīts no paradīzes un nolaidies uz Zemes, savu kāju viņš spēris šai vietā. Portugāļu katoļi stāsta citu versiju – viņuprāt šo nospiedumu atstājis apustulis Toms savā misionāra darbībā Āzijā.
Pirmie svētceļnieki te parādījās 9.gs. Marko Polo domāja, ka virsotnē atrodas Ādama kaps. Tāpat ir arī versija, ka pēdas nospiedums ir tikai kopija, bet īstais ir veidots marmorā.
Uz to ved ap 6000 pakāpienu garas kāpnes. Hetona ir tuvākā stacija. 2243 m augsta kalna virsotne. Saskaņā ar kristiešu un musulmaņu mitoloģiju, uz šīs virsitnes savu pirmo soli spēra Ādams, kas iznāca no Paradīzes. Budas pēda, hinduisti uzskata, ka tur ir Šivas solis. Vietējie kalnu sauc par Tauriņu kalnu, jo tā virsotnē izvēlas nomirt daudz tauriņu. Lai virsotni sasniegtu saullēktā, ceļš jāsāk divos naktī. Kalnā kāpj likstu mocītie un nelaimīgie, lai iegūtu izdziedināšanos un laimi. 

Pinavelas zīloņu audzētava.
Sigīrijas kalns. Viens no Ceilonas salas simboliem, celtniecības un inženierijas brīnums.
Aukanas Buda. Aukana Buddha. Skaistākā statuja Šrilankā.
Anuradpūra. Pirmā Singālijas galvaspilsēta un Svētā pilsēta.
Mihintale. Budisma šūpulis.
Polonaruva. Otrā senākā Singālijas galvaspilsēta.
Vatadagas svētnīca. Vatadage. Cilindriska, ar 4 ieejām, kuru priekšā atrodas pusapaļas plāksnes ar ornamentiem - t.s. Mēness akmeņi.
Dambula. Dambulla. I gs.pmē. budistu klosteris mežiem apauguša kalna galā. Mežā daudz pērtiķu, pats klosteris slavens ar jo daudziem Budas attēliem.
Matales garšvielu dārzs. Tā ir Ceilonas lielākā garšvielu augu kolekcija.
Kandi. Karaliskā pilsēta.
Budas Zoba svētnīca.
Ramboda ūdenskritums.
Minnerya Nacionālais parks.

Šrilankas kalnaino daļu dēvē par "Jauno Angliju."

Dijaluma ūdenskritums. (Diyaluma Falls) 171 metru augsts, viens no augstākajiem valstī. Visai iespaidīgs, viskrāšņākais un iespaidīgākais tas ir tieši lietus sezonā. Īpaši iecienīts ir tur dabiski izveidojušais un pie pašas klints malas esošais baseins. Tas vien ir vesela piedzīvojuma vērts faktors, vai ne?
Leģenda. Stāsts par karali, kurš bija ieskatījies kādā vienkāršā sievietē. Abi tā viens otrā iemīlējušies, ka nolēmuši bēgt, rāpjoties augšup pa klints malu. Karalis klintī uzrāpies, bet jaunkudze tā arī nekad nav tikusi līdz virsotnei. Ūdens pār šo klinti sācis velties karaļa nebeidzamo asaru dēļ.
Otrs stāsts – pagājušā gadsimta pirmajā pusē divi tūristi nolēmuši mērot ceļu augšup pa klinti. Dāma šo uzdevumu pabeigusi pirmā, tāpēc, kamēr vīrietis vēl kāpis, viņa nolēmusi nolaisties lejā un vēlreiz pierādīt šo varoņdarbu. Kunga ego, ar lejā vērojošo ļaužu pūli, tika iedragāts, tāpēc viņš pārgrieza dāmas virvi, bet vēlāk – arī savējo, abus nosūtot drošā nāvē un pārvēršot ūdeni asiņu jūrā.

T(D?)anigala kalns. Neoficiāli dēvēts par "Atnācēju kalnu," jo virs tā periodiski novēro NLO. Vietējie iedzīvotāji to uzskata par svētu. Tajā uzieti neolīta laika (4500.-3500.g.pmē.) petroglifi ar astronomisku nozīmi - tie uzieti vēl XIX gs. Ekspedīcijas atrod aizvien jaunus un jaunus zīmējumus. Lielākie esot pat 7,5 x 5,0 m izmērā. Attēlotas ģeometriskas figūras, augi, dzīvnieki, bruņoti ļaudis. Daži no petroglifiem ir unikāli Šrilankai. Kalnā ir alas ar senas apdzīvotības pazīmēm. Zinātnieki uzskata, ka senākā apmetne pie kalna varētu būt pat 300 000 gadu sena. Pēdējie atradumi skaidri liecina par cilvēka darbības pēdām šeit pirms 125 000 gadu.

Šrilankas kalnainā daļa. To dēvē par Jauno Angliju.

Vaduvas kūrorts. Viena no skaistākajām pludmalēm salā.

Hortona līdzenums. Plakankalne. Tās malā atrodas pasaules malas krauja - viens no salas dabas brīnumiem.
Jales Valsts dabas parks.
Galle. Koloniālā laika pērle.

Abhajagira.
 Kalns un reliģiskā skola tiek uzskatīti par mistiskāko un noslēpumaināko, kas vispār ir Ceilonā.

Tradīcijas.
Tējas audzēšana. Plantācijas.
Šrilankieši valkā tradicionālos sorongus.

Saites.
Singāļi.
Tamili.