Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sāls

Dabisks konservants.

Ja Etiopijā par kādu cilvēku saka, ka tas ēd sāli, tad tas nozīmē, ka šis cilvēks ir bagāts un izšķērdīgs.

Sāls un kardiovaskulārās slimības. Pārmērīga sāls lietošana uzturā nav veselīga, jo sāls paaugstina asinsspiedienu. Jo vairāk sāls uzturā jūs lietojat, jo augstāks būs jūsu asinsspiediens. Augsts asinsspiediens, savukārt, ir viens no galvenajiem cēloņiem tādām bīstamām saslimšanām kā miokarda infarkts un insults. Ar pārmērīgumu veselības ministrijas ieteikumos tiek saprasts sāls daudzums, kas pārsniedz 5 gramus dienā. Tāpēc kā viena no sirds slimību saslimšanas profilakses metodēm tiek ieteikta zema sāls satura diēta.

Aplūkojamie objekti.
Pusteba kalns. (Гoрa Пуcтeбa, Соляная гора - "Sāls kalns") Unikāla sāls atradne, kas atklāta vēl Ivana Bargā laikā Soļiļeckā (Соль-Илецк) Orenburgas apgabalā. Mūsdienās tā dod 500 000 t sāls gadā, bet izlūkotie krājumi ir vēl 380 miljonu tonnu. Vietējās sāls tīrība ir tāda, ka nav nepieciešama attīrīšana un īpaša apstrāde - to vienkārši samaļ un uzreiz fasē.
Blakus sāls atradnei atrodas divi dīķi: viens ir auksts saldūdens, bet otrs - silts un sāļš, kurā var sēdēt, bet nevar noslīkt. Dīķus atdala tikai zemes dambis, tā ka tos ātri var mainīt. Ļoti atgādina burbuļojošos atjaunināšanās katlus no krievu pasakām.

Halštates sāls raktuves. UNESCO mantojumā iekļautā Hallštate Austrijas vidienē ir zināma ar senāko sāls raktuvi pasaulē. Zīmīgi, ka gadiem ilgā sāls iegūšana nodrošinājusi pilsētas iedzīvotājus ar ievērojamu labklājības līmeni. Raktuvē arī atrodas senākās koka kāpnes Eiropā - trīs tūkstošus gadus vecas.

Veļičkas sālsraktuves. Polijā pie Krakovas. Atrašanās vieta. 12 km no Krakovas centra Veļičkas (Wieliczka) pilsētā. Pazemes raktuvju labirinti. XVII gs. beigās zaļā sāls masā tika izcirsta kapela Sv.Antonijam. Tajā līdz mūsdienām saglabājušās Kristus krucifiksa, Dievmātes un zīdaiņa kā arī Sv.Antonija skulptūras.
Vēl pēc 100 gadiem te tika ierīkota kapela Svētai grāmatai - sāls ieguvēju aizbildnei Polijā. Kapela atradās 101 m dziļumā, tās garums - 54 m, platums - 15-18 m un augstums - ap 10-12 m. kapelā atradās Svētās grāmatas un svēto statujas.

Turdas sālsraktuves. Rumānija. Viena no senākajam sāls ieguves vietām pasaulē. 112 m zem zemes.
Altauses sālsraktuves. Altaussee. Austrija.
Halleinas sālsraktuves. Austrija. Te var nošļūkt pazemē pa 26 un 46 m garām koka šļūktuvēm.
Maras sāls terases. Peru augstkalnu rajonā. Vienas no lielākajām pasaulē.

Nemakonas sāls šahtas. Nemocon. Kolumbija. Muiski kādreiz lietus laikā vāca sāļo ūdeni, pēc tam iztvaicēja un ieguva sāli. Tagad kalnrači rok dziļi. Senatnē muiski sāli mainīja pret visu citu nepieciešamo, arī zeltu.

Soļedaras sāls raktuves. Ukraina. Lielākās sālsraktuves Eiropā. Par Soļedaru gāja niknas kaujas krievu-ukraiņu kara (2022.-2023.g.) laikā.

Zipakiras sāls raktuves. Kolumbija. Te ir Sāls katedrāle 200 m dziļumā zem zemes. 

Sālstuksneši.
      Afderas sāls ezers un tuksnesis. Etiopija, Afāras reģions.
      Tuzbaira sāls tuksnesis. Balts, ar sāli klāts līdzenums, kuru ieskauj varena sien a ar ļoti neparastām klinšu tekstūrām.
      Karindžarika zemiene. Karynzharyk. Plašs sālstuksneša līdzenums zem jūras līmeņa, pa kuru peld 5 iespaidīgas klintis, atklājot maģiskus skatus, īpaši saulrietā.
      Ujuna sālstuksnesis. Bolīvija.
       Sebkha Oum Dba ieplaka. Plašā krāterī iegūlies balts sāls līdzenums,pa kuru peld pāris klinšu saliņu.

Chott El Jerid sālsezers. Tunisija. Gandrīz izžuvušajā ezerā, atspoguļojoties saulei un mijiedarbojoties dažādiem minerāliem, tas liekas iekrāsojamies te zaļā, te rozā krāsā.

Rosa sālsezers. La Rose. Vieta Senegālā, Dakāras tuvumā, kur līdz 2007.gadam finišēja slavenais rallijs Parīze-Dakāra.   

Dallol sāls kanjons. Etiopija, Afāras reģions.  

Raksti.
Sāls - dabīgais antidepresants.
Sāls zvejnieku darba tērps.
Zema sāls satura diēta - kaitīga veselībai?

Saites.
Ieži un  minerāli.