Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sirds

Asinsrites sistēmas centrālais orgāns.

Vēsture. Starp Tuneldžebelā (Ēģipte) atrastajiem amuletiem bija sirds skarabeji, kurus novietoja virs mirušā sirds, lai palielinātu viņa izredzes atdzimt pēcnāves dzīvē. Saskaņā ar seno ēģiptiešu reliģiskajiem ticējumiem, mirušā sirds kopā ar tajā iemājošo dvēseli tika novietota vienā svaru kausā, bet otrā atsvaram uzlikta patiesības dievietes Mātas vieglā strausa spalva, kas bija taisnības simboliskais mērs. No rezultāta bija atkarīgs tas vai mirušā dvēsele dodas tālāk uz debesīm vai arī tiek aprīta.

Sirds stimulators. Amerikāņu izgudrotājs Vilsons Greitbačs, strādājot pie ierīces sirdspukstu fiksēšanai, nejauši ielodēja nepareizu pretestību, un sensors sirdspukstus sāka ģenerēt pats. Uz tā bāzes Greitbačs 1960.gadā radīja pasaulē pirmo implantējamo elektrokardiostimulatoru.

Mildronāts. PSRS laikos Latvijas ķīmiķi saņēma uzdevumu: savu laiku nokalpojušu un ārkārtīgi toksisku raķešu degvielu sadalīt mazāk indīgās sastāvdaļās. Viena no tām izrādījās bioloģiski aktīva, un 1975.gadā tika reģistrētas pasaulesslavenās sirds zāles - mildronāts.

Saites.
Sirds slimības.