Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sodomas un Gomoras katastrofa

Epizode Vecās derības 1.Mozus grāmatā, kad par izlaidību Dieva soda Kanaānas pilsētas Sodomu un Gomoru, tās iznīcinot ar debesu uguni.  

Atrašanās vieta. Domājams, ka aprakstītās pilsētas atradušās Nāves jūras dienvidu daļā. 1.Mozus grāmata Sodomu un Gomoru novieto Sidimas ielejā: "Sidimas ielejā, kur tagad Sāļā jūra," t.i. mūsdienu Nāves jūras dienvidu daļā. Līdz ar to nav skaidrības, kur tad pilsētu drupas meklēt - Nāves jūras dibenā vai tomēr krastā. Vēl jo vairāk tādēļ, ka 1.Mozus grāmata mums vēsta, ka pēc katastrofas jūra appludinājusi šīs vietas, tādēļ tikusi saukta par "Sodomas jūru."
Par pilsētu atrašanās vietu joprojām notiek diskusijas.

Tūristam! No Jeruzālemes vai Telavivas - ar autobusu līdz Sedomas pilsētai, tālāk ar auto līdz arheoloģisko izrakumu vietām Nāves jūras dienvidu krastā.
No Amānas (Jordānija) - ar auto līdz Es Safijai.

Notikumu gaita 1.Mozus grāmatā (18:20 – nodaļai).
Darbība grēcīgo pilsētu sakarā sākas ar grāmatas 18:20 pantu, kurā Jahve uzzinājis, ka šais pilsētās daroties sliktas ietas – vēlāk no teksta noskaidrojas, ka ar to domāta pederastija.
No 18:23 līdz pat 33.pēdējam nodaļas pantam sarp Jahvi un Ābramu risinās saruna, kurā faktiski, Ābrams Hebronā lūdz savu Kungu pažēlot pilsētas, tajās dzīvojošo tikumīgo ļaužu dēļ. Sarunas laikā Jahve netiek pārliecināts.
Grāmatas 19.nodaļā līdz pat 24.pantam tiek stāstīs kā divi Jahves sūtītie eņģeļi nonāk Sodomas pilsētā un apmetas turienes tikumīgā vīra Lāta ģimenē. Pilsētas iedzīvotāji varmācīgi mēģina izvarot abus sūtņus, nelīdz pat Lāta piedāvātās meitas – jaunavas. Tādējādi eņģeļi izmanto kādu nezināmu ieroci un agresīi noskaņtie varmākas tiek sisti ar aklumu. Te gan vairāk izskatās pēc tā, ka saniknotie pilsētas iedzīvotāji pieprasījuši Lātam izdot abus ciemiņus kā ienaidnieka emisārus. Visa šī epizode ir visai neticama, jo pamēģiniet iedomāties veselu homoseksuāļu pilsētu(!), man tas kaut kā neizdodas.
Pēcāk eņģeļi Lātam dara zināmu Jahves nodomu, un palīdz viņam ar ģimeni evakuēties no nākamas katastrofas zonas. Viņa znoti nenotic, un Lāts no pilsētas, pēc zināmas vilcināšanās, rītausmā iziet ar sievu un savām divām meitām. Saulei uzlēot, viņš jau bija nonācis Coārā.
Par Sodomas un citu pilsētu iznīcināšanu VD runā pavisam īsi tikai 24. un 25.pantos kuros teikts, ka „sērs un uguns lija” pār tām, un „izpostīja šīs pilsētas un visu apgabalu un visus pilsētas iedzīvotājus, arī zemes augus”. 28.pantā tekts, ka Lāts atskatījās uz izpostīto apgabalu, no kura pacēlās dūmi, viss bijaizdedzis.
26.pantā īsi vēstīts par to, kā Lāta sieva pārvērusies par sālsstabu, nelaikā atskatoties uz pilsētu. Iespējams, ka tā bijusi kāda staru slimības vai cita kodolefekta izpausme.

Izpēte. Bībeles VD aprakstītas piecas pilsētas, kuras Dievs iznīcinājis par tās iedzīvotāju apgrēcībām: Sodoma, Gomora, Adma, Zeboima un Zoara. Tās bija "piecīšpilsēta," kas bija atkritušas no Elamas valsts, bet pēc tam sakautas no Elamas ķēniņa un tā sabiedroto puses.
Bija viedoklis, ka pilsētas ir izdomātas, taču arheologi uzgājuši šai apvidū plāksnīti, kurā aprakstīta plaukstoša dzīve šais pilsētās. Atradumi apliecināja, ka visas piecas Bībelē minētās pilsētas ir bijušas plaukstoši tirdzniecības centri ar atbilstošu ģeogrāfisko novietojumu.
Itāļu arheologu uzietajās plāksnītēs amorītu pilsētā Eblā minētas Bībelē aprakstītās pilsētas Sodoma un Gomora. Tās minētas kopā ar citām pilsētām - Damasku, Beirutu, Biblu u.c.

Pētījumi apvidū.
Domājams, ka aprakstītās pilsētas atradušās Nāves jūras dienvidu daļā.
Atklājumi liecina par zemestrīci, un to, ka dažādi zemes slāņi sašķēlušies un tikuši uzmesti augstu gaisā. Ir atklāts ļoti daudz bitumena, un tas tiešām varētu atbilst patiesībai, ka sērs jeb bitumena piķis būtu lijis pār pilsētām. Atrasti pierādījumi, ka no liela karstuma klinšu ieži sakusuši kopā. Pierādījumi tādai degšanai ir atrasti Sodomas kalna (Jebel Usdum) virsotnē.
Arābu zinātnieki atklājuši paaugstinātas radiācijas līmeni Sinaja pussalā un tai piegulošos rajonos (šis visdrīzāk ir pilnīgs bleķis, jo radioaktivitāte pēc kodolsprādzieniem tik ilgi nesaglabājas).
Nāves jūras dienvidu krasta Vadielaraba atrodas zem ūdens.

Hipotēzes.
Atomsprādziens.
 Hipotēze no "Dievu karu" sērijas. Pirmais domu par atomsprādzienu izteicis krievu matemātiķis, etnologs un fizikas profesors Dr.Modests Agrests 1960.gadā. Šī hipotēze patlaban ieguvusi visai lielu abalstu. Domājams, ka pilsētas kļuvušas par Dievu klanu savstarpējo cīņu upuri, un pederastijas izplatība tajās nebūt nav bijusi par traģēdijas iemeslu.
Šī hipotēe labi sasaucas ar "ēņģeļu vizīti," aizliegumu skatīties sprādziena virzienā u.c. detaļām.
Iznīcināšanas iemesls. Vairums teologu traktē šo iemeslu kā seksuālu izlaidību, pederastiju = "Sodomas grēku." Tomēr racionālisti apzīmē to kā seno kanaāniešu kultus par godu vietējiem auglības dieviem.
Vulkāna izvirdums.
Piepeša degmateriālu aizdegšanās.
Uz vietas daudz sēra, naftas un gāzu, kas varēja radīt eksplozīvu maisījumu. Šeit tādas vietas sauc par "sveķu bedrēm." Visai iespējama notikumu gaita.
Plūdi. Nāves jūras iziešana no krastiem zemestrīces laikā.
Meteora nokrišana. Tam gan nav nekādu analīžu apstiprinājumu.
Sakars ar Etiopiju. Ir dzirdēts, ka tādu nosaukumu pilsētas izsenis atradušās arī Etiopijā un tās esot tās īstās. Tuvāk www.aliens.lv neko nezina un kartē arī tādas nav atradis. 

Līdzība ar „Mahābharatu.” Līdzīga pilsētu iznīcināšana aprakstīta arī senindiešu eposa „Mahābharata” 8.grāmatā, tiesa gan ar zināmām atšķirībām. Abos gadījumos pilsētu iznīcināšanu piedēvē Dievam. Cilvēkam nav bijuši pazīstami tādi šausmīgi ieroči, viņi nebija par tādiem pat dzirdējuši.

Izdomājumi!
Reliģiski tendētas grāmatas pat mēdz rakstīt par šo pilsētu drupu uziešanu, kas lieku reizi apstiprinot Bībeles patiesīgumu. Proti: "Uz dienvidaustrumiem no Nāves jūras ir atrastas Sodomas un Gomoras drupas. Konstatēts, ka abas pilsētas ir gājušas bojā vienlaicīgi ārkārtīgi lielā ugunsgrēkā, kas atstājis aiz sevis milzum daudz gruvešu" (Skots M.Hjūzs, "Evolūcija zem mikroskopa", "Atraduma" grāmatas, Rīga, 2005.g., 136.lpp.)
Jāatzīmē, ka tāds apgalvojums ir klaja izdoma, jo nekādu šo pilsētu arheoloģisku pēdu līdz šim uziets nav. 

Saites.
Dievu kari.
Nāves jūra.