Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tuneldžebela

Hermopoles nekropole, Ptolemaju laika arheoloģiskā zona.

Atrašanās vieta. 260 km uz dienvidiem no Kairas, Minjā.

Apraksts. Tiek saukta arī par “Mirušo pilsētu,” tā ir milzīga senās Hnumas jeb Hermopoles pilsētas nekropole, kas atrodas 10 km uz dienvidrietumiem no tās. Hermapole bija seno ēģiptiešu rakstības un gudrības dieva Tota kulta centrs. “Mirušo pilsētā” atrodas vairākas celtnes, kapelas un kapenes, no kurām pati ievērojamāka ir Tota augstajām priesterim Petosīram uzceltā kapeņu kapela (IV gs.pmē.).

Aplūkojamie objekti. 
Petosīra kapene. Pati ievērojamākā celtne Tuneldžebelā ir Tota augstajam priesterim Petosīram (Petosiris) uzceltā kapeņu kapela (IV gs.pmē.).

Apbedījums ar 40 mūmijām. Četrās 9 m dziļās apbedīšanas telpās uzietas 12 bērnu 6 dzīvnieku, kā arī pieaugušo abu dzimumu mūmijas. Tās tur ievietotas laikā no 323.-30.g.pmē. (Ptolemaju dinastijas valdīšanas laikā). Mūmijas ir labā stāvoklī, ievīstītas drānās, kas dekoretas ar senēģiptiešu hierogifiem. Citas ir ievietotas māla zārkos vai koka sarkofāgos. Iespējams, tas būs nozīmīgākais 2019.gada arheoloģiskais atklājums Ēģiptē.

Dzīvnieku apbedījumu katakombas. Netālu no Petosīra kapeņu kapelas atrodas ibisu katakombas, kuru sarežģītā gaiteņu un iekštelpu sistēma kalpoja Tota svēto dzīvnieku paviānu un ibisu kultam, un vienlaikus bija to apbedījumu vieta.

Te uzieti mumificētu vanagu kapi.

Raksti.
Tuneldžebelā atklātas 16 augstu priesteru kapenes ar 10 000 pēcnaves kalpotāju figūriņām.

Saites.
Hermopole.
Senās Ēģiptes kultūras centri.